Άνοδο καταγράφει τον Σεπτέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2009 να παγιώνεται.
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο συνεχίζει να κινείται ανοδικά, για πέμπτο συνεχή μήνα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη. Ο δείκτης αυξάνεται σε σχέση με τον Αύγουστο κατά 1,6 μονάδα στην Ε.Ε. και 2,0 μονάδες στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 82,6 και 82,8 μονάδες αντίστοιχα, σε επίπεδα πάντως ακόμα χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου.
Η βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο οφείλεται πάντως περισσότερο στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (πλευρά της ζήτησης) και λιγότερο στους επιχειρηματικούς τομείς (πλευρά της προσφοράς).
Έτσι στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ήπια άνοδος στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, σταθερότητα στο Λιανικό Εμπόριο και πτώση στις Υπηρεσίες.
Πάντως, έχει παρατηρηθεί σε όλες τις αντίστοιχες έρευνες από το 1985 και μετά, οι εκλογικές χρονιές χαρακτηρίζονται από συστηματική άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς στην προεκλογική κυρίως περίοδο βελτιώνονται οι προσδοκίες των καταναλωτών.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά τη μικρή διόρθωση του Ιουλίου, επανέρχεται στην ανοδική τροχιά των προηγούμενων μηνών και διαμορφώνεται έξι μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο.
Πιο συγκεκριμένα ο δείκτης διαμορφώνεται στις -39 μονάδες, στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2008 και 10 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Παρά τη βελτίωση πάντως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες. Είναι η 5η χαμηλότερη επίδοση στην Ευρώπη, με ακόμη χαμηλότερες επιδόσεις να σημειώνονται στη Βουλγαρία, την Λετονία, την Λιθουανία και την Ρουμανία. Κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφει πλέον θετικές τιμές, ενώ βελτίωση τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο παρουσιάζουν συνολικά 18 χώρες.
Από τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Σεπτέμβριο, το 27% (από 25% τον Ιούλιο και 31% τον Αύγουστο) δηλώνει ότι αποταμιεύει λίγο ή πολύ, ενώ σταθερά οι μισοί δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» φθάνουν.
Το ποσοστό των νοικοκυριών που αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί επίσης παραμένει στο 12% (από 13% τον Ιούλιο και 10% τον Αύγουστο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους, αντιπροσωπεύουν περίπου το 8-9% του συνόλου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρουσιάζουν βελτίωση τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι σε ΕΕ και Ευρωζώνη κινούνται στα ίδια επίπεδα με τα ελληνικά, υποχωρώντας ελαφρώς, στις +46 και +48 μονάδες αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες κινούνται ανοδικά τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -22 από -29 μονάδες τον Αύγουστο και -31 μονάδες τον Ιούλιο.
Έτσι, το 18% των νοικοκυριών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης (από 13% τον Ιούλιο και 10% τον Αύγουστο), ενώ δύο στα πέντε νοικοκυριά προβλέπουν επιδείνωση ή σημαντική επιδείνωση (από 49% τον Ιούλιο και 47% τον Αύγουστο). Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης καταγράφουν οριακή άνοδο, φθάνοντας τις -3 και -4 μονάδες αντίστοιχα.