Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του προσχέδιου της νέας συνθήκης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έκτασης περίπου 200 σελίδων. Το προσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.
Το εν λόγω κείμενο παρουσιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Μπανγκόκ, με τη συμμετοχή επίσημων αξιωματούχων από 190 χώρες.
Το μέγεθος του κειμένου, αλλά και οι αντιφάσεις και ασάφειες που περιέχονται σε αυτό, έγιναν αντικείμενο συζήτησης αλλά και πηγή δυσαρέσκειας για πολλούς.
Το προσχέδιο περιλαμβάνει εκατοντάδες αλλαγές που έχουν ζητηθεί από διάφορες χώρες.
Βεβαίως, μέχρι στιγμής δεν έχει καμία νομική ισχύ, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν έχει υπογραφεί από τους διαπραγματευτές. Η τελική μορφή του κειμένου θα διαμορφωθεί μέσα απο συζητήσεις και ανάλογες διορθώσεις.
Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν όλες τις διαδικασίες του ΟΗΕ, κάθε χώρα θα πρέπει να αποδεχθεί το εν λόγω κείμενο και να το υπογράψει.
Η νέα συνθήκη πρόκειται να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012, και η οποία θα ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν στην εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου.
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο είχε ως αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το νέο κείμενο να είναι εξαιρετικά πολύπλοκες.
Ωστόσο, παρασκηνιακά, αυξάνεται η απαισιοδοξία για τις συζητήσεις που θα γίνουν στη Κοπεγχάγη.
Ενδεικτικά, το εν λόγω κείμενο καταλήγει σε συνολική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% με 40%, μέχρι το 2020 για τις πλούσιες χώρες. Πολλοί παρατηρητές όμως πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν μη ρεαλιστικό και ανέφικτο στόχο.
Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Stuart Eizenstat δήλωσε ότι η Κοπεγχάγη θα είναι ένας ακόμα σταθμός πριν από την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη κλιματική αλλαγή.