Με το δημοσιονομικό έλλειμμα να εκτοξεύεται σε διψήφιο αριθμό και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε «βάλτο», η οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης έχει ως άμεσες προτεραιότητες τα εξής, έτσι όπως συμπυκνώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Θα επιδιωχθεί πλήρης διαφάνεια στα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, για να αντιμετωπίσει την τεράστια δυσπιστία των εταίρων και την απομόνωση της χώρας. Οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αναθεωρούν «μονομερώς» τα στοιχεία που έστειλε προεκλογικά η Αθήνα στη Eurostat και ενημερώνει ότι «το δημόσιο έλλειμμα του 2009 θα είναι διψήφιο (12% του ΑΕΠ ή και μεγαλύτερο).
Αναθεώρηση και αξιοπιστία
Αναθεωρούνται και αναδρομικά τα στοιχεία έως το 2007, ενώ περιορίζεται το εύρος της λεγόμενης «άσπρης τρύπας» του προϋπολογισμού. Καταγράφονται όλα τα ανοίγματα και οι υποχρεώσεις του κράτους, και θα συναφθεί νέος δανεισμός για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες. Ρυθμίζονται ξανά χρέη σε προμηθευτές νοσοκομείων (πάνω από 6 δισ.) και κατασκευαστές.
Σχεδιάζεται «πακέτο» στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ύψους 2-3 δισ. ευρώ για το 2010. Περιλαμβάνει πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ταμείο αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων, δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, αλλαγές στον Τειρεσία, «πτωχευτικό δίκαιο» για ιδιώτες και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.
Παρότι οι Βρυξέλλες τρομάζουν με ό,τι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα, θεωρείται «εξ ων ουκ άνευ» για να βγει η χώρα από την ύφεση. Για να καμφθούν οι «αντιστάσεις» των κοινοτικών, η κυβέρνηση δεσμεύεται πως η δαπάνη θα καλυφθεί μέσα ίδιο στο έτος, από εξοικονόμηση πόρων από περικοπές άλλων δαπανών και με επιπλέον έσοδα από φόρους (λόγω ανάπτυξης, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αλλαγών στο σύστημα φορολόγησης).
Το «πακέτο» σχεδιάζεται για το 2010 μόνο και δεν υπάρχει πρόβλεψη να επαναληφθεί, όσα χρόνια διαρκέσει η επιτήρηση. Θα συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα, διαρθρωτικές αλλαγές και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Δημοσιονομική προσαρμογή 4% «μια και έξω»: στο τέλος του 2010 το έλλειμμα θα πρέπει να είναι και πάλι μονοψήφιο, να πέσει δηλαδή από 12-14% σε κάτω από 10% του ΑΕΠ. Θα απαιτηθούν επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 4 από περικοπές κρατικών δαπανών και 3,5 δισ. από φόρους («κυνήγι» στην είσπραξη του ΦΠΑ, νέα κλιμάκια στη φορολογία εισοδήματος, νέοι έμμεσοι φόροι αλλά χωρίς αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ). Οι αλλαγές θα καθοριστούν με φορολογικό νομοσχέδιο το Νοέμβριο. Έως τότε θα εισπραχθούν ΕΤΑΚ 2008 και 2009, έκτακτη εισφορά και νέα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ. Ανάλογα με το χρόνο παράτασης που θα εξασφαλίσει η χώρα, θα καθοριστεί το ύψος προσαρμογής τα επόμενα χρόνια.