Την απόφαση να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση Stage εργαζομένων στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Για την τύχη όσων επηρεάζονται από την απόφαση, που υπολογίζονται σε 12.000 άτομα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν τυχόν προσλήψεις με συμβάσεις Stage που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αυτές να ακυρωθούν.
Πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κατάργηση των Stage υπάρχει με τους απασχολουμένους εκείνους που έχουν προϋπηρεσία άνω των 24 μηνών. Οι συγκεκριμένοι έχουν διασφαλίσει το δικαίωμα, σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου, να συμμετάσχουν με πριμοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την απόκτηση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο.
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των Stage στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επανέλαβε και ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε συνάντηση που πραγματοποίησε με το προεδρείο της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος επισήμανε πως η κυβέρνηση θα είναι φειδωλή στην έγκριση συμβάσεων έργου μέχρι την κατάργησή τους, και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο.
Ο Ραγκούσης επίσης ανακοίνωσε πως δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των 20.000 ανέργων που είχαν επεξεργαστεί ο ΟΑΕΔ και η ΚΕΔΚΕ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν 8.000 εργαζόμενοι με stage από τους οποίους 2.500 με 3.000 προσελήφθησαν προεκλογικά, ενώ 15.000 εργάζονται με συμβάσεις έργου.
Ο κ. Μπαλασόπουλος ζήτησε μάλιστα να σταματήσουν οι «νέες στρατιές συμβάσεων» και τέθηκε υπέρ των μόνιμων θέσεων εργασίας.
Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Βασίλης Πολυμερόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «θέλουμε μόνιμες σχέσεις εργασίας, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το θέμα των δεκάδων χιλιάδων ανέργων».