Παράνομη κρίθηκε τελικά η απεργία στον ΟΛΠ, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, μετά την προσφυγή εμπορικών φορέων. Η απόφαση προβλέπει ποινή φυλάκισης δύο μηνών για κάθε ημέρα απεργίας από δω και στο εξής και χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ ανά ημέρα απεργίας σε κάθε συνδικάτο.
Επίσης, απαγορεύει την προκήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα την άρση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Από την πλευρά της ΟΜΥΛΕ, η ομοσπονδία των σωματείων των εργαζομένων στο λιμάνι, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, με διαφορετικό πλαίσιο αιτημάτων, ώστε να «υπερβεί» την απαγόρευση της απεργίας με το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων που επέβαλε το δικαστήριο.
Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια καταδικάζει η ΑΔΕΔΥ και εκφράζει την αντίθεσή της στη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που έκρινε ως παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων και καλεί την κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνδέονται με την ανάπτυξη του λιμανιού και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.
«Να σεβαστούν τη νομιμότητα και να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας’’» καλεί τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, η οποία έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.
Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση «με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας». Σημειώνεται ότι το ΕΒΕΑ είναι ένας από τους φορείς που είχαν ζητήσει τη δικαστική συνδρομή για τη διακοπή των απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι του Πειραιά.