Περίπου το ένα τρίτο των ψαριών του γλυκού νερού καθώς και το ένα τρίτο των αμφιβίων, σε παγκόσμιο επίπεδο απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη νέα έκδοση της «Κόκκινης Λίστας», του καταλόγου με τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο.
«Τα πλάσματα που ζουν στο γλυκό νερό εδώ και καιρό έχουν αγνοηθεί» σημειώνει σχετικά στο AFP ο Ζαν-Κριστόφ Βιμ της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). «Είναι πια επείγον […] να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για μια πιο συνετή χρήση των υδατικών μας πόρων».
Στη φετινή λίστα της IUCN, ενός διεθνούς οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη, συμπεριλαμβάνονται συνολικά 47.667 είδη ζώων και φυτών, ένα μικρό δείγμα από τα αρκετά εκατομμύρια είδη -ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος- που κατοικούν στον πλανήτη.
Το ένα τρίτο του συνόλου των ειδών που εξετάστηκαν διατρέχουν κίνδυνο: Περισσότερο από το ένα πέμπτο των θηλαστικών, πάνω από το ένα τέταρτο των ερπετών και το 70% των φυτών. Οι αναλογίες αυτές παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση του 2008.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη. Όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της Λίστας, για το 14% των ειδών που εξετάστηκαν δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία, ενώ πολλά είδη παραμένουν άγνωστα.
Ο φρύνος του Κιχάνσι της νότιας Τανζανίας (Nectophrynoides asperginis) είναι το τελευταίο ζώο που περνά στη λίστα των εξαφανισμένων ειδών. Ένα νέο φράγμα στον ποταμό Κιχάνσι, σε συνδυασμό με την επιδημία χυτριδιομύκητα που αφανίζει τα αμφίβια σε όλο τον κόσμο, ήταν τα βασικότερα αίτια θανάτου.