Στα χέρια της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου βρίσκεται το πόρισμα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι προτάσεις όλων των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Τα μέλη του Συμβουλίου ζητούν με το πόρισμά τους «στρατηγικό σχεδιασμό με ενιαία μεθοδολογία και στόχευση των δράσεων που διαπερνούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα, η συνέχεια και η συνοχή».
Προτείνουν επίσης τη στήριξη του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με νομική μορφή ώστε «να παρακολουθεί την εφαρμογή των θεσπισμένων παρεμβάσεων», την πιλοτική εφαρμογή των μέτρων που προτείνουν, προκειμένου να δοκιμαστούν, ενώ ζητούν και μέτρα ενίσχυσης της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία και της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής.
Στις προτάσεις μεταξύ άλλων αναφέρονται:
• Σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 11 χρόνια (9+2) με διετές νηπιαγωγείο και καθορισμός όρων σωστής λειτουργίας του διετούς νηπιαγωγείου (όχι απλή «φύλαξη» παιδιών).
• Για τη μορφή του Γενικού Λυκείου κατατέθηκαν στο Συμβούλιο δύο προτάσεις: α) Η απεξάρτηση του Λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις, με παράλληλη κατάργηση των γνωστικών πεδίων (κύκλων σπουδών) που λειτουργούν σήμερα. Σε κάθε τάξη προτείνονται υποχρεωτικά μαθήματα, ο αριθμός των οποίων μειώνεται από την Α΄ προς τη Γ΄ Λυκείου. Τέλος, προτείνονται μαθήματα επιλογής αυξανόμενα αριθμητικά από την Α΄ προς τη Γ΄ Λυκείου, με πολλαπλές δυνατότητες επιλογών και β) η αυτοτέλεια του Λυκείου μέσω υποχρεωτικών μαθημάτων και μαθημάτων επιλογής. Και στις δυο προτάσεις προτείνεται συνυπολογισμός για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της επίδοσης των τελικών βαθμών που θα λάβουν οι υποψήφιοι από όλες τις τάξεις του Λυκείου.
• Ολοήμερα σχολεία. Προτείνεται η διεύρυνση του σχολικού ωραρίου για όλους τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο ως και το Γυμνάσιο (με σταδιακή επέκταση στο Λύκειο) ως τις 4 μ.μ. με δραστηριότητες, πολιτιστικές ζώνες, προετοιμασία των μαθητών και υποβοήθηση στα μαθήματά τους.
• Αναλυτικά προγράμματα. Προτείνεται η αντικατάσταση του σημερινού ασφυκτικού αναλυτικού προγράμματος με ένα εθνικό πλαίσιο προγράμματος.
Προτείνεται ο περιορισμός του αριθμού των υποχρεωτικών και η σταδιακή αύξηση από τάξη σε τάξη του αριθμού των επιλεγόμενων μαθημάτων. Τελικός στόχος είναι η κατάρτιση ενός Εθνικού Μαθησιακού Χάρτη, όπου ύστερα από διάλογο όλων των επιστημονικών φορέων που εμπλέκονται στην εκπαίδευση θα καταγράφονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι ανά βαθμίδα και ανά τάξη.
• Για το νέο εξεταστικό σύστημα στα ΑΕΙ, εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των αποφοίτων Λυκείου στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις, έστω και αν κάτι τέτοιο αποτελεί μελλοντικό στόχο, ο οποίος θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και ΑΕΙ.
• Η διεξαγωγή των εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, προκειμένου να διατηρήσουν τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους αλλά και να αποκτήσουν επιστημονική εγκυρότητα και αξιολογική αξιοπιστία, πρέπει να αναληφθεί από ειδικό κρατικό εξεταστικό φορέα («Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης»), στελεχωμένο από ειδικούς στην αξιολόγηση (εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς).
Ο φορέας αυτός θα συγκροτήσει Τράπεζα Θεμάτων, συνεχώς τροφοδοτούμενη και ανανεούμενη. Το «Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης» θα διεξάγει τις εξετάσεις περισσότερες από μία φορές τον χρόνο.