Στην κατάργηση 12 χρεώσεων και καταχρηστικών πρακτικών στις τραπεζικές συναλλαγές, προχωρεί το υπουργείο Οικονομίας, με νομοσχέδιο που σύντομα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων θα προβλέπονται:
• Η απαγόρευση της επιβολής ποινής πρόωρης εξόφλησης και στα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, όπως ισχύει στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
• H κατάργηση των προμηθειών που επιβάλλουν τράπεζες για κινήσεις λογαριασμών (ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου) που αφορούν την ανάληψη ή την κατάθεση μετρητών ή την κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσεις είναι περισσότερες από έναν ορισμένο αριθμό τον μήνα.
• Η κατάργηση των προμηθειών για αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα μέσω των ΑΤΜ. Η προμήθεια αυτή φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 1% της συναλλαγής.
• O περιορισμός των εξόδων φακέλου για δάνεια, ανάλογα με το ποσό του δανείου. Τα έξοδα αυτά ξεπερνούν σε ορισμένες τράπεζες ακόμα και τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, στόχος είναι να παραμείνουν μόνο τα έξοδα που αφορούν αμοιβές προς τρίτους, όπως για μηχανικούς και δικηγόρους.
• Η κατάργηση της επιβολής τόκου από την πρώτη μέρα της σύμβασης του δανείου στις περιπτώσεις που γίνεται σταδιακή εκταμίευση του ποσού.
• Η κατάργηση του όρου που δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να προχωρούν σε μονομερή και αναιτιολόγητη αύξηση του επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες. Στο νομοσχέδιο μελετάται να υπάρχει διάταξη η οποία θα υποχρεώνει τις τράπεζες να προσδιορίζουν επακριβώς τον λόγο για την αλλαγή.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την απαγόρευση του ανατοκισμού των χρεών από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, όταν καθυστερείται η αποπληρωμή τους. Οι τράπεζες από την πρώτη μέρα καθυστέρησης πληρωμής της δόσης του δανείου προχωρούν στην επιβολή τόκου υπερημερίας (2%) και στη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και εφόσον δεν εξυπηρετείται το δάνειο, προχωρούν σε ανατοκισμό.