Η προσαρμογή από τετραετές σε τριετές, του νέου προγράμματος σταθερότητας που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, «απαιτεί» πρόσθετα μέτρα αξίας 5 δισ.ευρώ από τους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή τη διετία 2011-2012 και, σύμφωνα με την κοινοτική «εντολή», θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστο κατά το ήμισυ από περικοπές δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή φέρνει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 ή και 3 ακόμη μονάδες και επαναφέρουν τα σενάρια για συνεχείς αυξήσεις των ειδικών φόρων αλλά και για πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.
Ολοκληρωμένο σχέδιο
Η επίσπευση έρχεται ως αποτέλεσμα των αποφάσεων για σύγκληση στις Βρυξέλλες έκτακτης συνόδου κορυφής υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ερμαν φαν Ρόμπαϊ, με μοναδικό θέμα την οικονομία, στις 11 Φεβρουαρίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα αναγκαστεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης.
Πάντως, το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα αποτελέσει έναν λεπτομερή οδηγό για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς σε αυτό δεν θα περιγράφονται μόνον τα μέτρα αύξησης των δημοσίων εσόδων και μείωσης των δαπανών, αλλά και η κυβερνητική δράση για την αναθέρμανση της οικονομίας. Η καταγραφή και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών γίνεται ύστερα από προτροπή της Ε.Ε.
Για την τόνωση της οικονομίας
Τα μέτρα που θα δρομολογηθούν για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, θα κινηθούν σε τέσερις άξονες:
Στην τόνωση δημοσίων επενδύσεων με την παροχή 16 δισ. ευρώ στην πρώτη τετραετία για τον τουρισμό, την «πράσινη οικονομία» και την αγροτική ανάπτυξη.
Στη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων με την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και αδειοδότηση μιας νέας εταιρείας. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να δοθεί το Φεβρουάριο για δημόσια διαβούλευση. Σημειώνεται ότι σήμερα χρειάζονται ως και 47 άδειες για τη σύσταση και λειτουργίας νέας επιχείρησης, και η σχετική γραφειοκρατεία αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ.
Η ολοκλήρωση του αναπτυξιακού νόμου αναμένεται για το Μάρτιο.
Στην ενίσχυση της ρευστότητας. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τόνισαν ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, καθώς ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έχει μειωθεί στο 4%. Στόχος είναι το 2010 να ξεπεράσει το 10%. Όσον αφορά στα σχέδια νόμου για τη ρύθμιση των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων και του ταμείου εγγυοδοσίας, ανέφεραν ότι είναι έτοιμα.
Στην εποπτεία της αγοράς και στην τιμολογιακή πολιτική.