Σκληρή επίθεση κατά των τραπεζών εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δ. Ασημακόπουλος και του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ν. Βερνίκος.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων ζήτησαν την πιστή εφαρμογή του νόμου για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας το νόμο «πρωτοποριακό», ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και θα βοηθήσει τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να πάρουν χρήματα «από εκεί που δεν το περιμένουν».
Ο κ. Ασημακόπουλος κάλεσε τις τράπεζες να εγκαταλείψουν το «συντεχνιακό αυτισμό που τις διακατέχει» και να εφαρμόσουν το νόμο που θα αποβεί και σε δικό τους όφελος, ενώ σημείωσε ότι οι τράπεζες μέχρι τώρα απέφυγαν να πάρουν υψηλά ρίσκα χρηματοδοτώντας δάνεια με υψηλό ρίσκο και τώρα ήρθε η ώρα να σκεφτούν την πραγματική οικονομία.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι ήδη οι τράπεζες επιχειρούν να μειώσουν το πλαφόν χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στο 50% και υπάρχουν γι’ αυτό συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι από το σύνολο των 133 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο των οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες,το 2,5% είναι στο «κόκκινο».
Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσει στο υπουργείο ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή πληροφοριών στους πολίτες σχετικά με τα νομοσχέδια που ψηφίζονται στη Βουλή, αρχής γενομένης από το νομοσχέδιο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Για τις καταγγελίες των επιχειρηματιών σχετικά με τη συμπεριφορά των τραπεζών είτε για την πορεία των επιτοκίων είτε για τη μείωση του πλαφόν χρηματοδότησης, ανέφερε ότι το θέμα είναι υπόθεση της ανεξάρτητης αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού εάν θα προχωρήσει αυτεπαγγέλτως σε έρευνα.
Σε ό,τι αφορά στο διάλογο για το φορολογικό, ο κ. Κασιμάτης ζήτησε να μην προωθηθεί καμία νέα ρύθμιση που αφορά στο φορολογικό σύστημα όσο διαρκεί η σχετική διαβούλευση.
Ο κ. Ασημακόπουλοςχαρακτήρισε την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του διάλογου.