Η εξαγγελία, διά πρωθυπουργικών χειλέων, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τροφοδοτεί σενάρια και πυροδοτεί αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς, ενώ σήμερα αναμένονται επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.
Πάντως η διοίκηση της ΓΣΕΕ επισημοποίησε την απόφαση για απόσυρση των εκπροσώπων της από την αρμόδια επιτροπή, ενώ το ίδιο προτίθεται να πράξει και η ΓΣΕΒΕΕ σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσα ικανοποιητικές εξηγήσεις.
Η κυβέρνηση πρόκειται να αποσαφηνίσει τη θέση της γύρω από το θέμα των ορίων ηλικίας σήμεραη, στη συνεδρίαση των μελών της επιτροπής για το ασφαλιστικό.
Κυβερνητικοί παράγοντες σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και πως μια αναφορά για αύξηση των ορίων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη των γενικών, αλλά του μέσου ορίου συνταξιοδότησης που δημιουργείται σε συνάρτηση και με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για τις οποίες υπάρχει σαφής πρόθεση να κοπούν.
Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε επίσης και την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως με κεντρικό σύνθημα «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές».
Για αναίρεση συμφωνιών και κατάργηση του διαλόγου κάνει λόγο και η ΓΣΕΒΕΕ, με αφορμή την εξαγγελία για αύξηση ορίων ηλικίας.
Η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδο, ζητεί άμεσα συνάντηση, ώστε να αποσαφηνιστεί το εάν και κατά πόσο η αύξηση των ορίων ηλικίας αφορά τα ισχύοντα όρια συνταξιοδότησης των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων (35 έτη ασφάλισης και 60ό έτος ηλικίας ή 65ο έτος ως ανώτατο όριο).
Από τη ΓΣΕΒΕΕ, αφού σημειώνεται στην επιστολή ότι η παραμονή του εκπροσώπου της στην Επιτροπή Ειδικών για το ασφαλιστικό εξαρτάται από το κατά πόσο ισχύουν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση (τα τρία «δεν») τίθενται τα ακόλουθα ζητήματα:
1) Το χρονοδιάγραμμα νομοθετικής πρωτοβουλίας που αφορά στη διαδοχική ασφάλιση (τρόπος υπολογισμού).
2) Το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των αυτοαπασχολούμενων που για διάφορους λόγους διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα χάνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ Αντιμετωπίζονται, δηλαδή, οι αυτοαπασχολούμενοι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν τυγχάνουν ανάλογης μεταχείρισης όπως οι εργαζόμενοι από το ΙΚΑ (δεσμεύσεις κ. πρωθυπουργού, Θεσσαλονίκη 2009) .
3) Η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, που είναι ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό ασφαλιστικός οργανισμός στην Ελλάδα, μακράν όλων των άλλων, καθώς και η δημιουργία λογαριασμού αποθεματικού χαρακτήρα.
Η κατάρρευση του ασφαλιστικού, αν δεν ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση, χρονικά τοποθετείται την περίοδο 2020-2025, οπότε αναμένεται «έκρηξη» των συνταξιοδοτήσεων και τα ταμεία, βάσει των σημερινών δυνατοτήτων, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Αυτό προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με σχετικές αναφορές του επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι υπάρχει «περιθώριο» δέκα ετών, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του ασφαλιστικού, να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς» που θα χρησιμεύσει για τη στήριξη του συστήματος την κρίσιμη περίοδο. Οι πόροι που απαιτούνται σε ετήσια βάση είναι της τάξης των 4 δισ. ευρώ.
Το ασφαλιστικό σύστημα αναμένεται να ανακτήσει την ισορροπία του από το 2030, οπότε θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται όσοι ασφαλίστηκαν με τους νέους όρους, μετά τις τελευταίες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και τα έσοδα δεν θα υπολείπονται των δαπανών.
Ο κ. Ρομπόλης επανέλαβε ότι μια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν θα λύσει το πρόβλημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μια αύξηση δύο ετών θα δώσει «ανάσα» μόλις 7 μηνών και ότι τα πάντα εξαρτώνται από τους πόρους και ιδίως την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.