«Απαίτηση» για νέα πρόσθετα μέτρα έως τις 16 Μαρτίου, εάν διαπιστωθεί ότι το έλλειμμα μειώνεται λιγότερο από 4% του ΑΕΠ, εξέφρασε σε το Eurogroup στην Ελλάδα, αποφεύγοντας να προσδιορίσει λεπτομερώς το σχέδιο στήριξης της χώρας, εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί.
Στα μέτρα που εξετάζονται στην περίπτωση αυτή είναι νέες μειώσεις δημοσίων δαπανών, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα είδη πολυτελείας και στα Ι.Χ.
Με ειδική πλειοψηφία
O πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. Κ. Γιούνγκερ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι εάν στις 16 Μαρτίου, όταν η Ελλάδα υποβάλει την πρώτη έκθεση προόδου στην Κομισιόν, διαπιστωθούν αποκλίσεις που θα καταστούν σαφές πως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του φετινού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, τότε η Κομισιόν: Θα εισηγηθεί στο EcoFin να ληφθούν αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή χωρίς την ψήφο της Ελλάδας.
Σημείωσε μάλιστα πως με βάση τις αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να πάρουν συντονισμένα μέτρα. Απέφυγε πάντως να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης λέγοντας ότι δεν είναι φρόνιμο στην παρούσα φάση να μιλήσουμε δημοσίως για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε. Όπως είπε, πάντως, είναι εντυπωσιασμένος από την ένταση της ελληνικής αντίδρασης στην κρίση, ενώ σημείωσε πως το Eurogroup περιμένει ότι μέσα στις επόμενες 30 μέρες η Ελλάδα θα αποδείξει ότι είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, τόνισε πως η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα εάν η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον εαυτό της αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση. Σημείωσε, επίσης, πως εάν επαληθευθούν οι κίνδυνοι που είχε προβλέψει η Κομισιόν, η Ελλάδα θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στα μέσα Μαρτίου. Προανήγγειλε παράλληλα πως σύντομα θα προτείνει μέτρα για πιο «σφικτό» συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων τον Μάρτιο. Όπως είπε, η επόμενη αξιολόγηση της Επιτροπής θα γίνει τότε και εφόσον κριθεί αναγκαία η λήψη συμπληρωματικών μέτρων «τότε θα τα λάβουμε». Σημειώνεται ότι έως τις 16 Μαρτίου η Ελλάδα θα υποβάλει έκθεση προόδου στον Κομισιόν. Εάν η Ε.Ε. κρίνει ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, θα εισηγηθεί στο Εcofin και το Eurogroup τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία.