Αμφίσημες ήταν οι αντιδράσεις στις εργοδοτικές οργανώσεις, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αν και στηρίζουν με ζήλο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επερχόμενη ύφεση στην αγορά και στον παραγωγικό κορμό της χώρας.
Η πτώση της ζήτησης -δη δει χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι- σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπου υπάρχει ακόμη ελληνική βιομηχανία, αλλά και η συνακόλουθη κάμψη που αναμένεται στον τριτογενή τομέα υπηρεσιών -με τους επιχειρηματίες του τουρισμού ν’ ανησυχούν περισσότερο απ’ όλους- δημιούργησε έντονο προβληματισμό. Ωστόσο, εξέχοντες εκπρόσωποι του ΣΕΒ, όπως ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χ. Κυριαζής, άφησε ανοιχτό το θέμα της επέκτασης των μισθολογικών περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας πως «η κρίση, όπως ξέρετε, πλήττει εξίσου τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα». Μόνο που πιθανή επέκταση των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα ουδεμία σχέση έχει με την κάλυψη των δημοσιονομικών «ελλειμμάτων», αλλά πρωτίστως με τη διατήρηση της κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα. Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ σημείωσε πως τα νέα μέτρα ήταν αναγκαία για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.
Ωστόσο, αυτό που ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως από τον ΣΕΒ είναι να ληφθούν άμεσα αποφάσεις ώστε να μπει σε εύλογο χρονικό διάστημα σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα. «Για να μην επιτείνουν την ύφεση αυτά τα μέτρα, ο ΣΕΒ έθεσε στην κυβέρνηση την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα νέο πακέτο μέτρων, αναπτυξιακού και όχι ταμειακού χαρακτήρα, με τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Ο δεύτερος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Και ο τρίτος, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, εκφράζοντας και τη βαθιά ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου ότι με την ύφεση που θα ακολουθήσει τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα, θα υπάρξει «αποεπιχειρηματοποίηση» της χώρας με πτώση τζίρου, με λουκέτα και απολύσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο οι επιχειρηματίες ζητούν άμεσο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας ώστε να γλιτώσουν περίπου 50.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση βιωσιμότητας και να ανακάμψουν άλλες 100.000 που εμφανίζουν προβλήματα…
Μαρία Ζαρίφη