Τα ηλεκτρονικά απόβλητα συνιστούν μια συνεχώς αυξανόμενη απειλή τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση που έδωσε στο φως της δημοσιότητας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, εξαιρετικά σημαντικό είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων και της ανακύκλωσής τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επισημαίνοντας οτι αυτές οι διαδικασίες στις φτωχότερες χώρες διεξάγονται από αναρμόδιους φορείς και συνήθως κάτω από ακατάλληλες και άκρως επιίνδυνες συνθήκες, η έκθεση τονίζει παράλληλα την ανάγκη λήψης μέτρων για τη σωστή συλλογή και ανακύκλωση των τοξικών υλικών.
Μάλιστα, το Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) εκφράζει φόβους για περαιτέρω διεύρυνση του προβλήματος στο άμεσο μέλλον, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρονικών συσκευών αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κάθε χρόνο στον πλανήτη παράγονται περίπου 40 τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, στα οποία συγκαταλέγονται υπολογιστές, εκτυπωτές, κινητά τηλέφωνα, βομβητές, κάμερες, ψυγεία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τηλεοράσεις κ.α. Για παράδειγμα, όπως τονίζεται στην έκθεση, η Κίνα παράγει περίπου 2,3 τόνους αποβλήτων ετησίως και παρά το γεγονός ότι έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές αποβλήτων, παραμένει ένας τεράστιος σκουπιδότοπος για την απόρριψη αποβλήτων από τις ανεπτυγμένες χώρες. Παράλληλα, προβλέπεται ότι στη Νότια Αφρική και την Κίνα, τα απόβλητα από παλιούς υπολογιστές θα αυξηθούν κατά 200%-400% σε σχέση με το 2007, ενώ στην Ινδία η αύξηση θα φτάσει το 500%. «Η διαχείριση των αποβλήτων αυτών δεν είναι απλά σημαντική, είναι απολύτως επείγουσα», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος Ασίμ Στάινερ.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκθεση στα τοξικά χημικά των ηλεκτρονικών αποβλήτων -στα οποία περιλαμβάνονται μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος, χρώμιο κ.ά.- μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, να επηρεάσει τα νεφρά και το συκώτι και να προκαλέσει συγγενείς βλάβες.
Ο Τζιμ Πάκετ, μέλος της Basel Action Network, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αντιμάχεται το διεθνές εμπόριο τοξικών αποβλήτων, δήλωσε ότι τεράστιες ποσότητες παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών εξάγονται στην Κίνα επί χρόνια, όπου οι άνθρωποι «χειρίζονται υλικά της κοινωνίας της πληροφορίας με τεχνολογία λίθινης εποχής». Στην Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, αλλά σε και άλλες χώρες «οι κίνδυνοι για το περιβάλλον, αλλά και για τη δημόσια υγεία θα αυξάνονται συνεχώς, εάν η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων παραμείνει στα χέρια ερασιτεχνών και ανεπίσημων παραγόντων», κατέληξε ο κ. Πάκετ.
Η έκθεση του UNEP, που φέρει τον τίτλο «Μετατροπή ηλεκτρονικών αποβλήτων σε πόρους», δόθηκε στη δημοσιότητα από το νησί Μπαλί της Ινδονησίας, όπου οι υπουργοί Περιβάλλοντος από 100 χώρες πραγματοποιούν τριήμερη συνάντηση.