Απώλειες εσόδων αναμένεται ότι θα έχει και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με την έκθεση «Τουρισμός: Eπιπτώσεις και Μαθήματα από την Κρίση», που εκπόνησε το Iνστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Σύμφωνα με την έκθεση, το 2010 η μείωση των προκρατήσεων από τη Γερμανία αγγίζει το 10%, κυρίως λόγω της άσχημης εικόνας που παρουσιάζουν τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη χώρα μας (ταραχές, δεινή οικονομική κατάσταση κ. λπ.), ενώ η μείωση από τη Βρετανία κινείται σε ποσοστό 7%.
Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία κ. λπ.). Σε ό, τι αφορά, όμως, τις τελευταίες, η αύξηση, αν και θεαματική (π. χ. Ρωσία +20% στις κρατήσεις), σε απόλυτα μεγέθη δεν θα καταφέρει να καλύψει τη μείωση από τις παραδοσιακές μας αγορές. Αυξημένες αναμένεται να είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες όμως δύσκολα θα μπορέσουν να ισοσταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες εσόδων που θα έχει υποστεί ο κλάδος ως τότε. Συμπερασματικά, αναφέρεται στην έκθεση ότι ο αλλοδαπός τουρισμός ενδέχεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2009 ή ακόμη και να σημειώσει μικρή θετική μεταβολή, εξαιτίας της χαμηλής βάσης σύγκρισης με το προηγούμενο έτος. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι δεν θα καλυφθούν οι ζημίες του έτους αυτού.
Κάμψη στο εσωτερικό…
Μειώσεις αναμένεται να παρουσιάσει και ο εσωτερικός τουρισμός, αφού το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και οι μισθοί υφίστανται περικοπές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων και των ναύλων, κάνουν το κόστος των διακοπών δυσβάσταχτο.
Οι Ελληνες καταναλωτές αναμένεται να στραφούν φέτος σε προορισμούς όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους, για να περιορίσουν το κόστος των διακοπών τους, ενώ θα κάνουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή, για να έχουν καλύτερες τιμές, σημειώνει η έκθεση.
Στα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των καταναλωτών, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, όπως έχουν διαμορφωθεί υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, περιλαμβάνονται η περικοπή δευτερευουσών αλλά όχι των κύριων διακοπών, το κυνήγι των ευκαιριών και των προσφορών, τα ταξίδια σύντομης διάρκειας σε μικρή απόσταση από τον τόπο κατοικίας, η μείωση του κόστους ταξιδιού και της τουριστικής δαπάνης, η προτίμηση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, η προτίμηση προορισμών με ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, η στροφή στον εσωτερικό τουρισμό, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, που προκαλούν στροφή προς την αποταμίευση.
Προτάσεις για ανάκαμψη
Το ΙΤΕΠ καταλήγει ότι για να καταφέρει ο ελληνικός τουρισμός μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα που θα επικρατήσει το 2010 να έχει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, θα πρέπει να λάβει σημαντική στήριξη από την πολιτεία. Η στήριξη αυτή δεν χρειάζεται να είναι κοστοβόρα, μια και τα περιθώρια είναι πολύ στενά για κάτι τέτοιο, αλλά μπορεί να λάβει τη μορφή διευκολύνσεων, όπως την άρση του καμποτάζ, που με μηδενική επένδυση θα παράξει κέρδος 1 δισ. ευρώ από την κρουαζιέρα, την ανάπτυξη μιας μεθοδευμένης επικοινωνιακής πολιτικής που θα διαλύσει κάθε αμφιβολία για την ασφάλεια των τουριστών κατά την παραμονή τους στη χώρα μας, τη συγκράτηση των μεταφορικών εξόδων, την προσέλκυση τουρισμού τρίτης ηλικίας και μεσομακροπρόθεσμα την πάταξη της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία εγκαταστάσεων μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως π. χ. ενός συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα.