Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 16/07/2025
«Στην οδό Βορρά έσκαψε πρόσφατα ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και δυστυχώς έκανε ζημιά στα περισσότερα δέντρα που βρίσκονταν εκεί. Προφανώς και τους καταλογίστηκε πρόστιμο, όμως η αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου μας είναι αναγκασμένη, να προχωρήσει σε κοπή των δέντρων που θεωρεί ότι είναι επικίνδυνα να πέσουν».
Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης δημοσιοποίησε, πριν από λίγες μέρες, μία από τις αρκετές περιπτώσεις που οι εργασίες Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) ουσιαστικά… βλάπτουν τις γειτονιές. Ασφαλώς, οι Δήμοι δεν ευθύνονται για τα «ανομήματα» τρίτων, ωστόσο, πέρα από την ελάχιστη επιτήρηση τέτοιων έργων, οι υπάρχουσες υποδομές χρειάζονται ένα δίχτυ προστασίας.
Το άρθρο 3 του Νόμου 5043/2023 προβλέπει ότι όποιος-α κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή κατεδάφισης ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, β) με κάθειρξη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη κλπ.
Ωστόσο, ακόμη και πριν συμβεί το… κακό, οι Δήμοι πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση με τους ΟΚΩ αλλά και άλλους φορείς (Περιφέρεια, υπουργεία) προκειμένου να συντονίσει τα έργα τους ώστε τουλάχιστον να μην έπονται ασφαλτοστρώσεων ή αναπλάσεων, όπως συνέβη στη σύμβαση του 2023 για την οδό Ειρήνης.
Ασφαλώς, νωρίτερα πρέπει να υπάρχει κανονισμός εκτέλεσης εργασιών επί οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων και κοινοχρήστων χώρων, με σαφή κι αυστηρά μέτρα για πρόστιμα, αποκατάσταση κακοτεχνιών, ανάσχεση αδειοδοτήσεων τομών, διακοπή εργασιών κ.α.
Οι ενέργειες αυτές και η συστηματική παρακολούθηση ενδεχομένως να μην επαρκούν, όταν οι Δήμοι «πέσουν» πάνω σε εταιρίες που… βιάζονται, έχουν ελλιπές – ανειδίκευτο προσωπικό ή απλώς αδιαφορούν όπως συνέβη στην Αγία Παρασκευή στις οδούςΑγίου Γεωργίου και Χείλωνος, πριν από λίγα χρόνια.
Μάλιστα, ορισμένοι εργολάβοι προσπαθούν να αποφύγουν υποχρεώσεις και ελέγχους. Για παράδειγμα, ενώ οφείλουν να έχουν έγκριση του Δήμου για προγραμματισμένες εργασίες επί κοινοχρήστων χώρων, επιλέγουν να επεμβαίνουν… Σαββατοκύριακα, ζητώντας εκ των υστέρων άδεια και αποκαθιστώντας πρόχειρα τις τομές που κάνουν.
Σε πόλεις που οι δημότες κινδυνεύουν συχνά -περπατώντας σε αρκετά από τα ήδη προβληματικά, κατειλημμένα, ακατάλληλα πεζοδρόμια- τουλάχιστον ας… σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται.