To τρίτο πακέτο λιτότητας, υπό την υψηλή επιστασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από τη χρεοκοπία -το σκληρότερο που επιβλήθηκε ποτέ στα μεταπολεμικά χρόνια- παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή και την άμεση υλοποίηση.
Mε τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ψηφισθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα διαρθρωτικά μέτρα για το κράτος και την οικονομία, για την περίοδο 2010- 2014, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περαιτέρω αυξήσεις στη φορολογία, νέες μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και δώρα, καθώς και δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι με το πρόγραμμα αυτό η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων του θα αποτελεί το κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης.
Ειδικότερα, το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου το έλλειμμα να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2014, καλύπτει τρεις ενότητες:
«Δημοσιονομική προσαρμογή, με άμεσα διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα για τη βιώσιμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, τη διαχείρισή τους, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας».
«Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, με άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών και τη συγκράτηση του κόστους και των τιμών και διαρθρωτικά μέτρα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης της οικονομίας.
«Χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας και με την εγκαθίδρυση μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Το 1ο σκέλος
Αναλυτικά, στο 1ο σκέλος περιλαμβάνονται από την πλευρά των εσόδων:
• Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23%, από το 10% σε 11% και από το 5% στο 5,5% (με όφελος 1,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2010- 2011).
• Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά περίπου 10% (με όφελος 1,05 δισ. ευρώ για το 2010- 2011).
• Φορολόγηση των αυθαίρετων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων (έσοδα 1,3 δισ. ευρώ το 2011).
• Αύξηση στους φόρους πολυτελείας κατά περίπου 10% (έσοδα 100 εκατ. ευρώ το 2011).
• Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων (έσοδα 50 εκατ. ευρώ το 2011).
• Φόροι στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2011).
• Άδειες για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 500 εκατ. ευρώ το 2011).
• Έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις (έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2011).
• Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ. • Πράσινα τέλη (έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2011).
• Αύξηση αντικειμενικών αξιών (έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011).
• Φορολόγηση αποδοχών σε είδος (αυτοκίνητα), με προσδοκώμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ το 2011.