Μειωμένη κατά 1,2% εμφανίζεται η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αττική το πρώτο εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑ). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία GBR Consulting και παρουσιάστηκε χθες κατά τον απολογισμό του α’ εξαμήνου της Ένωσης Ξενοδόχων.
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση τονίζει την πληθώρα των προβλημάτων, που πλήττουν την Αθήνα και γενικότερα την Αττική ως τουριστικό προορισμό.
Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται επίσης και στο γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο της χώρας «περιφρονεί τις μελετημένες κινήσεις των ανταγώνιστών μας, π.χ. Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Κύπρου, όπου ο ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες βρίσκεται σε χαμηλό συντελεστή».
Σύμφωνα με την ΕΞΑ, τα έσοδα των δωματίων των ξενοδοχείων της περιοχής -πέντε, τεσσάρων & τριών αστέρων- παρουσίασαν πτώση κατά 3,6%, με το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο να διαμορφώνεται στα 62.68 ευρώ.
Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων, για το ίδιο διάστημα, «έκλεισε» στο 57,4%, παρουσιάζοντας μείωση, σε σχέση με το 2009, της τάξης του 1,2%.
Η μέση τιμή του δωματίου ήταν 109.14 ευρώ, σημειώνοντας πτώση, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, της τάξης του 2,4%.
Λιγότερες αφίξεις
Παράλληλα μείωση κατά 5,3% σημείωσαν το α’ τρίμηνο εφέτος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό, σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η έρευνα πραγματοποιείται στους συνοριακούς σταθμούς – αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά και σιδηροδρομικά συνοριακά σημεία – της χώρας, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (85%), παρουσίασαν μείωση 5,1%, ενώ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν αύξηση 2,2%.
Σχετικά με την κατανομή των αφίξεων κατά χώρα προέλευσης μη κατοίκων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατά το α΄ τρίμηνο 2010, κατέχουν οι λοιπές χώρες της Ευρώπης (13,7%) και ακολουθούν η Κύπρος (11,4%), η Γερμανία (11%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (6,1%).
Σχετική μείωση των αφίξεων παρατηρείται από τη Γερμανία (8,2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,3%) και τη Γαλλία (15,1%) και σημαντική από τις λοιπές χώρες της Ευρώπης (23,8%).
Αντίθετα, σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι αφίξεις από Κύπρο (98,1%), από Αλβανία (35,8%) και από Σκανδιναβικές χώρες.
Παράλληλα, από την ανάλυση των στοιχείων κατά μέσο μεταφοράς και σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης είναι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (40,3%) και ακολουθεί αυτό της Θεσσαλονίκης (7,5%).