Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή του πανέμορφου φοινικοδάσους στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Αυγούστου και λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, έκαψε το δεύτερο σημαντικότερο δάσος στο νησί (μετά το γνωστό Βάι).
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε μέτρα για την αποκατάσταση του σημαντικού οικοσυστήματος. Για τον σκοπό αυτό θα εκταμιευθούν οι αναγκαίοι πόροι από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), ενώ την σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα στη Νομαρχία Ρεθύμνου, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα, (διαχειριστικά, δασοκομικά, οικονομικά κ.ά.).
Την αποτεφρωμένη έκταση επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούτζος, με κλιμάκιο του δασαρχείου Ρεθύμνης, για αυτοψία και καταγραφή της καταστροφής. Έδωσε, μάλιστα, εντολή στο δασαρχείο για προτάσεις που θα πρέπει να κατατεθούν και να συζητηθούν έτσι ώστε να αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών μία συνολική πρόταση για χρηματοδότηση ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση και φύλαξη του φοινικοδάσους.
Στο μεταξύ, το ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών, που έπρεπε να λειτουργεί στο φοινικόδασος, χάθηκε, ως συνήθως, στη γραφειοκρατία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με τον κ. Καρούτζο, το σύστημα πυρανίχνευσης αξίας 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, είχε εγκατασταθεί στο Φοινικόδασος μέσω κοινοτικού προγράμματος. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν παρέλαβε ποτέ το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν γνώριζε εάν τηρεί τις προδιαγραφές».
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Φοίνικα Μανόλης Μαστρογιαννάκης, έκανε λόγο για τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι πρόκειται για εμπρησμό, δεδομένου ότι τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν τρία, με μερικές ώρες διαφορά εκδήλωσης της κάθε μίας πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, πάνω από 10 μποφόρ, που δεν επέτρεπαν στις ανθρώπινες δυνάμεις να ελέγξουν την κατάσταση.
Το φοινικόδασος της Πρέβελης στο Ρέθυμνο εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα δάσος με κουκουναριές και άλλη βλάστηση και αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη τουριστική κίνηση όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Τελικώς, καταστράφηκε από τη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Γιαννιού του Νομού Ρεθύμνου και έφθασε μέχρι την εκβολή του Κουρταλιώτη της Πρέβελης.
Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς, το γεγονός ότι ο «Φοίνικας του Θεοφράστου» (σ.σ.: το είδος φοίνικα που ευδοκίμησε στην Πρέβελη) πολλαπλασιάζεται εύκολα, με παραβλαστήματα-παραφυάδες, θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικοδάσους.
«Δεδομένης της τεράστιας αξίας -οικολογικής, αισθητικής, τουριστικής- που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που σκοπεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.