Ενώ βαδίζουμε προς το κατακαλόκαιρο, με το προεκλογικό θερμόμετρο στα ύψη, η Ουάσινγκτον συνιστά «να πέσει η θερμοκρασία» στο θέμα των Σκοπίων, για μια «ψυχρότερη» αντιμετώπισή του στις αρχές του 2008.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς επέμεινε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να τοποθετηθούν οι ΗΠΑ έναντι της ελληνικής θέσης (τελική λύση στην ονομασία πριν από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ), αφού ακόμη η Συμμαχία δεν έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση στα Σκόπια.
Ωστόσο, παρότρυνε τις δύο πλευρές να επανακτήσουν «άμεση επαφή… για να έρθουν πιο κοντά». Υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπους δεν θέλει να παίζει τον ρόλο «του έξωθεν μεσολαβητή», αλλά ούτε και να δώσει την εντύπωση «ότι δρα προβοκατόρικα» υπέρ ή εναντίον της μίας ή της άλλης πλευράς.
Με τον τρόπο αυτό η Ουάσινγκτον (αν και έχει ήδη γείρει το εκκρεμές της προς τα Σκόπια, αναγνωρίζοντάς τα ως Μακεδονία) δείχνει να θέλει να «ανακόψει» την υπερβολική αισιοδοξία των Σκοπίων για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως της τελικής, συμφωνημένης με την Ελλάδα, ονομασίας και παράλληλα να «δώσει» χρόνο στην Αθήνα να προετοιμαστεί για έναν πιθανό οριστικό συμβιβασμό.
Μια παράπλευρη συνέπεια, αλλά σημαντική, είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μπορεί να βαδίσει προς την κάλπη χωρίς «το βαρίδι» του Σκοπιανού και από την άλλη, να έχει η Αθήνα την ευχέρεια να διαμορφώσει την τελική θέση της, μετά τις εκλογές.
Αλλαγή ρότας
Με την ιδέα αμφισβήτησης της ίδιας της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αδιαφορώντας για τις «παρενέργειες», φλερτάρει η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μη χρεωθεί -και μάλιστα προεκλογικά- το πολιτικό κόστος από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί και με δική της ευθύνη το Σκοπιανό.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν δεσμεύουν πλέον την Ελλάδα οι επίσημες τοποθετήσεις του προηγούμενου υπουργού Π. Μολυβιάτη, σύμφωνα με τις οποίες η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. μπορεί να γίνει με το όνομα FYROM, όπως προβλέπει και η Ενδιάμεση Συμφωνία.
Διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις εκείνες είχαν γίνει σε συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο τώρα έχει μεταβληθεί με ευθύνη της ΠΓΔΜ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου μάλιστα επισήμανε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία περιλαμβάνει και άλλα άρθρα (πέραν αυτού που υποχρεώνει την Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς ως FYROM), τα οποία αφορούν στην αποφυγή της αλυτρωτικής προπαγάνδας και κυρίως επιτάσσουν την ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.
Οι δηλώσεις αποτυπώνουν την αγωνία της κυβέρνησης να επιμερίσει στα Σκόπια την ευθύνη για την κατάρρευση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και να μη χρεωθεί η ίδια την παραβίασή της, προβάλλοντας εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υποστεί σοβαρό πλήγμα η αξιοπιστία τόσο της κυβέρνησης όσο και προσωπικά του ίδιου του κ. Καραμανλή.