Η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη, μετά τη Βουλγαρία (35% του ΑΕΠ), μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι στην Ε.Ε. ο βασικός λόγος προσφυγής στην αδήλωτη εργασία είναι το αμοιβαίο κέρδος εργοδοτών και εργαζομένων και προτείνει για την καταπολέμηση του φαινομένου τη μείωση της φορολογίας στην εργασία. Επίσης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι στην Ε.Ε. προσφεύγουν στην αδήλωτη εργασία, κυρίως, οι φοιτητές, οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μετανάστες. Ακόμη, επισημαίνει ότι η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως τομείς όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού, οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο.
Εξάλλου, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο για το ίδιο θέμα, οι Έλληνες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων που δεν δηλώνουν την εργασία τους αφορά στους μετανάστες. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιοι, κατά τη γνώμη σας, ενδέχεται να μην δηλώνουν την εργασία τους στη χώρα σας», το 36% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά οι παράνομοι μετανάστες, το 22% οι άνεργοι, το 19% οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το 8% οι συνταξιούχοι.
Επίσης, στην ερώτηση «γιατί, κατά τη γνώμη σας, δεν δηλώνεται η εργασία στη χώρα σας», το 30% των Ελλήνων απαντά ότι ο λόγος είναι η πολύ χαμηλή αμοιβή της αδήλωτης εργασίας, το 23% η έλλειψη ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές και το 12% οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
Τέλος, το 21% των ερωτηθέντων Ελλήνων εκτιμά ότι 10-20% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν δηλώνει την εργασία του, ενώ το 60% των Ελλήνων θεωρεί μικρή την πιθανότητα να εντοπιστεί η αδήλωτη εργασία από τις αρμόδιες αρχές.