Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς έχει επωμιστεί το βάρος μεταρρυθμίσεων, που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, πλην όμως φαίνεται πως αποδίδουν σημαντικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία και τον εμπορικό κόσμο. Στη συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ κάνει έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων, επισημαίνοντας ότι στην πράξη -πέρα από τις πρόσκαιρες μεμψιμοιρίες- αποδίδουν, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναστροφή του κλίματος στην οικονομία. Όμως, για να συνεχιστεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο, που θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα, χρειάζεται πρωτίστως πολιτική σταθερότητα και αξιόπιστος ευρωπαϊκός προσανατολισμός, ένα μήνυμα που πρέπει ν’ αποτυπωθεί με τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια, στις κάλπες των ευρωεκλογών της 25ης Ιουνίου.
– Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει την αισιοδοξία της για την πορεία των πραγμάτων, ωστόσο οι πολίτες ακόμα υποφέρουν, ακόμα αδικούνται, ακόμα υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης. Τι κάνετε για να βελτιώσετε τις συνθήκες μέσα στις οποίες αντιμετωπίζουμε την κρίση;
Αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό του ερωτήματος, αλλά δεν νομίζω ότι αποτυπώνει την κατάσταση με ακρίβεια. Εάν δεν δούμε όλο το τοπίο, δεν θα καταλάβουμε πώς αντιμετωπίζεται κρίση. Εμείς υλοποιούμε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια με σκοπό να εξαλείψουμε τις στρεβλώσεις στην αγορά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι προχωρήσαμε σε αλλαγές, όπως η αλλαγή της Αγορανομικής και υγειονομικής νομοθεσίας, ο νέος Επενδυτικός νόμος, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για πολλά επαγγέλματα, τα μέτρα κατά των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα καταστήματα με το προαιρετικό άνοιγμα των μικρών καταστημάτων και τις Κυριακές, ο διπλασιασμός των εκπτωτικών περιόδων, ο νόμος για τη συνολική απλοποίηση στην ίδρυση των επιχειρήσεων, ο προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ σε κομβικούς τομείς για την ελληνική οικονομία και πρόσφατα η κωδικοποίηση κι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο.
– Μια και είπατε για κυριακάτικη λειτουργία, πώς βλέπετε να υποδέχονται οι καταναλωτές αυτή την αλλαγή;
Είναι πλέον σαφές ότι τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι έμποροι θεωρούν ότι το μέτρο είναι επωφελές και το αξιοποιούν στο έπακρο. Κοιτάξτε, η Ελλάδα αλλάζει με γοργούς ρυθμούς κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η αποτύπωση της νέας πραγματικότητας. Φέτος, για παράδειγμα, περιμένουμε περίπου είκοσι εκατομμύρια τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, αλλά και για μεγάλη ευκαιρία του εμπορικού κόσμου. Το διανοείστε, να έρχονται τουρίστες για ένα σαββατοκύριακο και να βρίσκουν τα τρία τέταρτα αυτού του σαββατοκύριακου τα μαγαζιά κλειστά; Μπορείτε να φανταστείτε για ποια απώλεια κύκλου εργασιών και κερδών μιλάμε για τους εμπόρους; Αυτό πιστεύω ότι η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου το αντιλαμβάνεται. Άλλωστε υπάρχουν και τα πετυχημένα παραδείγματα των μέχρι σήμερα ανοικτών Κυριακών, όπου ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος. Οι πόλεις που έχουν ανοικτά μαγαζιά τις Κυριακές, το Μιλάνο, η Κωνσταντινούπολη κλπ, νομίζετε ότι έχασαν; Αυτές τις αλλαγές, πρέπει οι εμπορικές επιχειρήσεις να τις συνειδητοποιήσουν και να τις εντάξουν στο σχεδιασμό τους. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, εάν θέλουμε να μετέχουμε στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Η αγορά είναι ανάγκη να αφομοιώσει τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται γι αυτήν. Κι όποιοι μέσα στην αγορά αφομοιώσουν γρηγορότερα και καλύτερα τις αλλαγές, αναμφίβολα θα είναι οι κερδισμένοι. Δείτε για παράδειγμα, τι έγινε με την αργία της τελευταίας Κυριακής του Δεκεμβρίου. Αρχικά κάποιοι αντιπεριφερειάρχες είχαν αποφασίσει να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα εκείνη την ημέρα, υπό το βάρος του πολιτικού κόστους. Όμως οι καταστηματάρχες διαπίστωσαν ότι θα χάσουν χρήματα και πελάτες. Αποτέλεσμα: εκείνοι που φοβούνταν το πολιτικό κόστος αν αποφασίσουν το άνοιγμα, τελικά εισέπραξαν μεγαλύτερο κόστος γιατί αποφάσισαν το κλείσιμο. Θέλω να πω ότι η αγορά ξέρει καλύτερα τι είναι αυτό που χρειάζεται. Κι αυτό μας κάνει πολύ αισιόδοξους για τη συνέχεια.
– Αναφερθήκατε και στις αλλαγές στο υπαίθριο εμπόριο. Είδαμε απεργίες, κινητοποιήσεις, αντιδράσεις. Γιατί νομίζετε ότι υπήρξε όλη αυτή η αντίδραση;
Κοντά στο νου κι η γνώση, όπως λέει η παροιμία. Θίξαμε συμφέροντα, κατεστημένες καταστάσεις, υπόγειες διεργασίες που ως αποτέλεσμα είχαν πολλές φορές να μην λειτουργεί ο ανταγωνισμός στις λαϊκές. Σήμερα όμως ο Έλλην πολίτης, με όλα όσα έχει υποστεί τα χρόνια της κρίσης, δικαιούται φθηνότερες τιμές παντού. Γι αυτό προχωρήσαμε σε αλλαγές παντού. Και στο στεγασμένο και στο υπάιθριο εμπόριο. Και δεν τελειώσαμε ακόμα.
Βέβαια, τα συμφέροντα που λειτουργούν επί δεκαετίες, έχουν, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, βγάλει και ισχυρές ρίζες. Γι αυτό επιβάλλαμε μεγάλα πρόστιμα κι ενεργοποιήσαμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κι από κει προήλθαν οι πρώτες ισχυρές αντιδράσεις. Παρ’ όλα αυτά, η μεταρρύθμιση θα είχε προχωρήσει όπως την είχαμε σχεδιάσει, εάν δεν επικρατούσαν σε συγκεκριμένες πτέρυγες του κοινοβουλίου εκλογικοί υπολογισμοί και φόβοι. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα έγινε και η υπόθεση μεταρρύθμιση σε βάθος στο υπαίθριο εμπόριο είναι πλέον, εκ των πραγμάτων ανοικτή.
Κλείνοντας θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Για να επιτύχουμε την υπέρβαση της κρίσης και για να δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα εντός του 2014, υπάρχουν δυο σημαντικά προαπαιτούμενα: πολιτική σταθερότητα και αξιόπιστη διεθνή παρουσία της χώρας. Συνεπώς, κι επειδή μπροστά μας έχουμε κάλπες, ατυχήματα και λάθος μηνύματα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μας γυρίσουν πίσω, στα πολύ δύσκολα της κρίσης. Κι είμαι βέβαιος ότι κανένας δεν το θέλει αυτό.