Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ακρίβειας καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες καταναλωτές, με καύσιμα, τιμολόγια της ΔΕΗ ( 35,00€ -0,85%) και δεκάδες προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχουν πάρει την ανιούσα.
Έτσι, κάθε προηγούμενο ρεκόρ έσπασαν οι λιανικές τιμές των καυσίμων, που συνάντησαν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων κατά τη μαζική έξοδό τους στην περιφέρεια τις ημέρες των Χριστουγέννων. Στα πρατήρια που λειτουργούν στις κλειστές εθνικές οδούς (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη) η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης άγγιξε ακόμη και τα 1,30 ευρώ το λίτρο, ενώ και σε άλλες οδικές αρτηρίες όπου η κίνηση ήταν αυξημένη καταγράφηκαν τιμές γύρω στα 1,20 ευρώ (εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, λιμάνι Ηγουμενίτσας κ.α.).
Στη νησιωτική Ελλάδα, όπου τα ακριβά καύσιμα αποτελούν μόνιμο φαινόμενο, παρότι στα περισσότερα από αυτά ο ΦΠΑ είναι μειωμένος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες για να αντισταθμίζονται τα αυξημένα έξοδα μεταφοράς, η αμόλυβδη βενζίνη τις ημέρες των εορτών σε όλα σχεδόν τα πρατήρια επωλείτο πάνω από 1,10 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλά από αυτά ξεπερνούσε και τα 1,20 ευρώ.
Τιμοληψίες
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ύστερα από περίπου ένα μήνα σχετικής νηνεμίας, οι τιμές των καυσίμων άρχισαν την περασμένη εβδομάδα και πάλι την ανοδική τους πορεία. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε κατά ένα λεπτό και έφθασε τα 1,068 ευρώ το λίτρο. Αντίστοιχα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 0,9 λεπτά και έφθασε τα 71,6 λεπτά το λίτρο, τιμή που είναι περίπου κατά 15 λεπτά υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι τιμές αυτές είναι κατά υψηλότερες κατά 16,5% στην αμόλυβδη βενζίνη και κατά 26,3% στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου κίνησης κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η μέση τιμή του κυμαίνεται στα 1,093 ευρώ το λίτρο και είναι υψηλότερη κατά 18,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ντίζελ κίνησης πωλείται ακριβότερο από την αμόλυβδη βενζίνη και ήδη επηρεάζει έντονα αυξητικά τις τιμές των οπωροκηπευτικών και των μεταφορικών βασικών ειδών διατροφής στα σούπερ μάρκετ.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον χώρο των καυσίμων είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, μόνο στον Νομό Κιλκίς η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι χαμηλότερη από το ένα ευρώ. Στους υπόλοιπους 50 νομούς έχει ξεπεράσει το ένα ευρώ και στους 20 από αυτούς κινείται σε επίπεδα πάνω από τα 1,10 ευρώ. Η ακριβότερη βενζίνη διατίθεται στον Νομό Κεφαλληνίας, όπου η μέση τιμή έφθασε τα 1,164 ευρώ. Ακολουθούν οι νομοί Χανίων με 1,162 ευρώ, Ρεθύμνης με 1,158 ευρώ, Ιωαννίνων και Λασιθίου με 1,157 ευρώ κ.λπ. Οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης διενεργούνται σε 67 πόλεις (πλην των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης). Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η μέση τιμή της αμόλυβδης:
Μόνο σε δύο από αυτές τις πόλεις είναι χαμηλότερη από το 1 ευρώ.
Σε 39 πόλεις κυμαίνεται ανάμεσα στο 1 και στο 1,10 ευρώ.
Σε 26 πόλεις έχει ξεπεράσει τα 1,10 ευρώ.
Ως ακριβότερη πόλη καταγράφεται το Αργοστόλι με μέση τιμή 1,164 ευρώ και ακολουθούν τα Χανιά με 1,162 ευρώ, η Ιεράπετρα με 1,159 ευρώ κ.λπ.
Ρεύμα
Μέσα στις επόμενες ημέρες και τους λογαριασμούς που έπονται καλούνται όλα τα νοικοκυριά να πληρώσουν τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Η ΔΕΗ αποφάσισε να αυξήσει τα τιμολόγια κατά 10% προκαλώντας διπλό σοκ, τόσο με την άμεση πληρωμή των τιμολογίων όσο και από τις ανατιμήσεις των προϊόντων εξαιτίας του ακριβότερου ρεύματος.
Άνοδος έως 40% στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, κυρίως τα είδη διατροφής, οι τιμές σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν αυξημένες ως και 40% σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Οι υψηλότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα εισαγόμενα τυριά (μέχρι 40%), στα ζυμαρικά (16% – 32%), στα σπορέλαια (29% – 34%), στα αυγά (22%), στο αλεύρι (23% – 30%), στο αλάτι (16%), στη φέτα (13%), στο ψωμί (17% και πάνω), στα κοτόπουλα (16%), στις φρυγανιές (13%) κ.λπ.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται νέες αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα, που έχουν προαναγγελθεί από τις βιομηχανίες και τις εισαγωγικές επιχειρήσεις και θα μετακυλιστούν στο ράφι, καθώς λήγουν και οι «συμφωνίες κυρίων» του υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.