Το κυβερνητικό σκάφος πέρασε με επιτυχία τον πρώτο σκόπελο έως το λιμάνι προορισμού της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο. Τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) κρίνονται επιτυχημένα, λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και των κινήσεων στις οποίες είχαν προβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διοικήσεις των τραπεζών.
Τι σημαίνει αυτό – και πώς σχετίζεται με την κυβέρνηση; Πολύ απλά, τα 11 και πλέον δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορούν να αποτελέσουν «μαξιλάρι» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού – των χρημάτων, δηλαδή, που πρακτικά μπορεί να λείψουν από το Δημόσιο και θα αποτελέσουν την περίφημη «γραμμή προληπτικής στήριξης», όπως τη μάθαμε τις τελευταίες ημέρες. Χρήματα, τα οποία στο ΤΧΣ είχαν προβλεφθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις γενικότερες ανάγκες του Δημοσίου.
Η «επιτυχία» των τραπεζών στα stress tests, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά και ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να μοιράζουν δάνεια. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η εξέλιξη, όμως, διευκολύνει την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να περάσουν λίγο πιο εύκολα το δεύτερο σκόπελο, ο οποίος είναι ήδη μπροστά τους και ονομάζεται «αξιολόγηση» από την τρόικα.
Τα… παλικάρια Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται σκληρός, καθώς θα κρίνει τυχόν παρεμβάσεις σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά – με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις. Παράλληλα, θα κρίνει εάν το «μεγάλο σχέδιο» του Μαξίμου για απεμπλοκή από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ είναι εφικτό, με τα πρώτα μηνύματα που έρχονται, πάντως, από τους εταίρους να είναι αρνητικά και να μιλούν για «υποχρεώσεις της Ελλάδας που πρέπει να τηρηθούν και να εποπτευθεί η υλοποίησή τους». Κάτι, δηλαδή, σαν νέο Μνημόνιο, το οποίο, όμως, η κυβέρνηση για λόγους επικοινωνιακούς δεν θέλει να πει… Μνημόνιο!
Αυτά βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό «πυροβολεί» την κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται θεσμικός και να συναντάται με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα – τον οποίο θεωρούσε κόκκινο πανί ως υπουργό Οικονομικών!
Όμως, αίφνης ο Μανώλης Γλέζος άνοιξε θέμα εκλογικού νόμου και απλής αναλογικής, διχάζοντας και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση από τα ζητήματα της «καυτής» οικονομικής ατζέντας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να κυβερνήσει», λένε πάλι οι κακεντρεχείς. Έχουν δίκιο;