«Μυστικά δείπνα» με… γαλοπούλα γίνονται; Αν πρόκειται για (παρα)πολιτικά «μυστικά δείπνα», γίνονται. Ειδικά εφέτος, όπου η συγκυρία της προεδρικής εκλογής καθορίζει τις εξελίξεις, οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο εκτυλίσσονται στις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων. Αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, την ερχόμενη Τρίτη -προπαραμονή Χριστουγέννων– και πριν την τελευταία και καθοριστική, στη… χώνεψη της γαλοπούλας (29 Δεκεμβρίου).
Η πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης, όπως αναμενόταν, δεν έφερε εκπλήξεις ούτε προσφέρεται για σαφή συμπεράσματα. Το επιφανειακό επιμύθιο είναι ότι πάμε φουλ για εκλογές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί τουλάχιστον 20 ψήφους για το «μαγικό αριθμό» των 180. Κάτι που είναι πέραν των προσδοκιών της, αφού το κλίμα που καλλιεργήθηκε αρχικά μιλούσε για λιγότερους.
Ασφαλώς, αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές αναμένεται να αλλάξουν στάση στις επόμενες ψηφοφορίες ή έστω στην τρίτη και καθοριστική. Συνεπώς, δύο είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν και καθορίζουν τις διεργασίες που ήδη τρέχουν και θα συνεχίσουν με γοργότερο ρυθμό τις επόμενες ημέρες:
• Η στάση «μεμονωμένων» βουλευτών από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δεν πρόκειται να σπάσουν τη γραμμή τους.
• Η τυχόν εναλλακτική πρόταση που μπορεί να κατατεθεί από την κυβέρνηση –ή όποιον άλλον- στο πλαίσιο της «εθνικής συνεννόησης», όπως ζήτησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η πρόταση πιθανότατα περιλαμβάνει συμφωνία-πακέτο για εκλογή Προέδρου, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τη συνταγματική αναθεώρηση και την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο 2015 (Ιούνιο ή Σεπτέμβριο).
Από το Μαξίμου, ωστόσο, δηλώνουν ότι προτιμούν τις «καθαρές λύσεις», οι οποίες μεταφράζονται ασφαλώς σε πρόωρες εκλογές.
Το δεύτερο σενάριο, ωστόσο, αν και ψιθυρίζεται όλο και πιο πολύ στους διαδρόμους της Βουλής, παραμένει άγνωστο πώς θα μπορούσε να εκδηλωθεί και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή, κάθε πλευρά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, περιμένει την κίνηση του αντιπάλου της και δεν δείχνει τη διάθεση να υποχωρήσει, για οποιοδήποτε λόγο. Άρα, οι κάλπες μοιάζουν πιο κοντά.
Επιπλέον, καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις αποτελεί η αυξανόμενη πίεση από το εξωτερικό και τους δανειστές, αφού ζοφερά σενάρια για έξοδο από την Ευρωζώνη έχουν κάνει την (επαν)εμφάνισή τους. Προς τούτο και η σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει «άγρια» τροπή, με αλληλοκατηγορίες για εκβιασμούς και τρομολαγνεία.
Κλειδί, ίσως, για τη λύση και σ’ αυτήν την περίπτωση θα αποτελέσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Όχι ψηφίζοντας για Πρόεδρο, αλλά επαναφέροντας την «πρόταση των οκτώ» για τη συμφωνία-πακέτο που αναφέρθηκε παραπάνω, λύνοντας έτσι τα χέρια της κυβέρνησης, η οποία δεν επιθυμεί να φανεί ότι επισπεύδει. Ή, σε περίπτωση αλλαγής υποψηφίου ΠτΔ, να παραιτηθεί ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας, προτείνοντας το «κατάλληλο» πρόσωπο…