Με την τρόικα να έχει γίνει… κουαρτέτο – εξαιτίας της προσθήκης και εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης – και τον ΣΥΡΙΖΑ να σπαράσσεται από το διχασμό που προκάλεσε το δημοψήφισμα και η συμφωνία με τους εταίρους, καλοκαιριάτικα η Ελλάδα έχει μείνει άφωνη από τις αποκαλύψεις για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τα έργα και τις ημέρες του στο Υπουργείο Οικονομικών.
Η αποκάλυψη για το σχέδιο υποκλοπής των ΑΦΜ και δημιουργίας παραλλήλου τραπεζικού συστήματος προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα και εύλογες αντιδράσεις στο εξωτερικό. Στο προσκήνιο επανέρχεται το κρίσιμο ερώτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ή όχι τις κινήσεις του πρώην υπουργού του, οι οποίες ξεπερνούν το ευαίσθητο όριο της νομιμότητας και σίγουρα του πολιτικώς ορθού. Γεγονός που προκαλεί τις εύλογες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όπως επίσης και την έκπληξη για το ότι η Δικαιοσύνη δεν θεώρησε απαραίτητο να ασχοληθεί αυτεπάγγελτα με τα πειραγμένα Βαρουφάκη, παρά μόνο διαβίβασε “αμελλητί” στη Βουλή τις δικογραφίες ύστερα από μηνυτήριες αναφορές ιδιωτών.
Ποιο ρόλο υπηρετούσε λοιπόν επί έξι μήνες στο ΥΠΟΙΚ ο Γιάνης Βαρουφάκης; Ποια συμφέροντα τυχόν εξυπηρετούσε; Ήταν σκόπιμη η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, η οποία οδήγησε σε μια κακή συμφωνία -όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός την έχει χαρακτηρίσει; Ή απλώς ο πρώην υπουργός ήταν θύμα των κακών Ευρωπαίων και εταίρων- όπως εξακολουθούν να πιστεύουν κάποιοι – και της “τρόικας εσωτερικού” – όπως πιστεύει ο ίδιος;
Το βέβαιο είναί ότι το περιεχόμενο και η ένταση των αποκαλύψεων δεν περιποιούν τιμή ούτε στον ίδιο ούτε στην κυβέρνηση Τσίπρα και δημιουργούν εντάσεις στο εσωτερικό και δυσπιστία στο εξωτερικό, ως προς το πώς μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι.
Ισως λοιπόν ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει σαφείς απαντήσεις για όσα διαδραματίστηκαν. Και αντίστοιχα ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το αν στήριξε και στηρίζει το στέλεχός του. Διότι μπορεί η “κληρονομιά” των 130.000 σταυρών του Γ. Βαρουφάκη στη Β´ Αθήνας να είναι σημαντική, ωστόσο δεν είναι το ίδιο σημαντική με την τάξη στη χώρα και την αξιοπιστία της στο εξωτερικό…
Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δείχνει το δρόμο του ξεκαθαρίσματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας το γάντι στην “Αριστερή Πλατφόρμα”. Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να καθαρίσει το τοπίο εδώ και τώρα, με το έκτακτο συνέδριο του κόμματος και δεν αποκλείεται να χρειαστεί να προχωρήσει και σε δύσκολες αποφάσεις, αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθίσταται όμηρος των εσωκομματικών τριβών του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από τη στιγμή που αυτό εκφράζεται στη Βουλή, με την καταψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων.
Αιμίλιος Περδικάρης