Λένε ότι η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Και στην περίπτωση της ΝΔ η λαϊκή ρήση επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο, καθώς η συντηρητική παράταξη αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα παρακμής που θυμίζουν την πτωτική πορεία του ΠΑΣΟΚ μετά το 2010 – έστω και αν ακόμη η ΝΔ εμφανίζεται να κρατά εκλογικά ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεών της, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ.
Όμως, το φιάσκο της διαδικασίας εκλογής προέδρου την περασμένη Κυριακή, με την – άγνωστο για πότε – αναβολή της, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά και του κόμματος και κάθε νεοδημοκράτη, είτε πρόκειται για στέλεχος είτε για ψηφοφόρο. Χειρότερο όλων, μοιάζει πως όσα ακολουθούν δείχνουν ότι το άλλοτε κραταιό κόμμα μάλλον έχει μπει σε μια τροχιά χωρίς επιστροφή, καθώς η γκρίνια μετατρέπεται σε μιζέρια και τα μαχαίρια μεταξύ των στελεχών και των υποστηρικτών τους έχουν βγει για τα καλά από τα θηκάρια.
Πρόεδρος της ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι ο… Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος εκλήθη αιφνιδίως από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Και η ημερομηνία των εκλογών παραμένει άγνωστη, παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται προσπάθεια η διαδικασία να διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν ανοιχτά πως, είτε διεξαχθούν είτε όχι οι εκλογές, η αυγή του 2016 δεν θα βρει τη ΝΔ ενωμένη, 42 χρόνια μετά την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ένας άλλος Καραμανλής, ο Κώστας, εξακολουθεί να παρατηρεί τα γεγονότα από απόσταση και να μην επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο να αναμειχθεί στις έριδες στελεχών, παρά τις παραινέσεις κάποιων εξ αυτών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στις τάξεις του κόμματος. Ο Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε οργισμένα στις «μπηχτές» Μεϊμαράκη για υποκίνηση της αναβολής της εκλογικής διαδικασίας και γενικώς… είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας καλεί σε συναίνεση και εθνική συνεννόηση για τα μείζονα θέματα, αλλά η ΝΔ παραμένει ακέφαλη και πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Και τι βάρκα: Ακυβέρνητη! Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο φαίνεται, διότι ουσιαστικά εκφράζει την αδυναμία του πολιτικού και αντιπροσωπευτικού συστήματος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στο σύνολό του. Η ΝΔ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο τέταρτος τη τάξει πολιτειακός άρχων -έστω και ατύπως- πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.
Αιμίλιος Περδικάρης