• Για το χρόνο των εκλογών
Οι εκλογές, σας το λέω κατηγορηματικά, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εμείς ως κυβέρνηση δεν θέλουμε εκλογές. Δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα, δουλειά χρειάζεται και μεταρρυθμίσεις. Να αλλάξουμε το μοντέλο του κράτους, να το κάνουμε πιο αποδοτικό, πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να ζητήσει εκλογές. Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας τις ζητήσουν.
Επίσης, για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή: Το 18μηνο, εντός του οποίου μπορούν να γίνουν εκλογές με λίστα, ξεκινά από τότε που έγιναν οι τελευταίες εκλογές με σταυρό, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2015 και όχι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
• Για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη
Επειδή πολλά Μέσα Ενημέρωσης προσπαθούν να φτιάξουν το προφίλ του κ. Μητσοτάκη, θέλετε να μου απαριθμήσετε ποιες μεταρρυθμίσεις έκανε; Είμαι υπουργός Εσωτερικών και εποπτεύω πέντε υπουργεία. Από εδώ πέρασε προηγουμένως ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ. Ξέρετε ότι τα υπουργεία δεν έχουν συνενωθεί ακόμη; Συγκόλληση έγινε, δεν υπήρξε καμία συγχώνευση. Άφησαν απ’ έξω από το οργανόγραμμα ολόκληρες υπηρεσίες για να εμφανίσουν στην τρόικα μειωμένο προσωπικό.
Ξέρετε ότι από το 2000 έχουν ξοδευτεί 7 δισ. ευρώ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ακόμη οι υπηρεσίες δεν έχουν διαλειτουργικότητα, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε; Δεν έχει ευθύνη κανένας γι’ αυτό; Πού είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις;
• Για τις δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο αξιόπιστες, όσο και στις προηγούμενες μετρήσεις τους. Όχι μόνο δεν έπεσαν μέσα, αλλά υπηρετούσαν συγκεκριμένες επιλογές. Δεν σχολιάζω αναξιόπιστους θεσμούς.
H αναβάθμιση
του δημόσιου τομέα
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη την Τρίτη 19/1/2016 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε.
Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προχωρούν στο ΥΠΕΣΔΑ με κύριο στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας. Μεταρρυθμίσεις που όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2016.
Μεταξύ άλλων ο κ. Π. Κουρουμπλής τόνισε:
• Ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου:
Το δημόσιο θέλει ποιοτική αναβάθμιση. Θέλει οι Σχολές Δημόσιας Διοίκησης να παίξουν ένα πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο ώστε να καλύψουμε κενά. Εγώ δεν είμαι υπέρ της λογικής ότι το Δημόσιο είναι εργαλείο που πρέπει να απαξιώνουμε. Πιστεύω ότι μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση δυνάμεων ώστε να στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά.
• Διαλειτουργικότητα:
Η Διαλειτουργικότητα είναι μια πολύ μεγάλη και βαθιά μεταρρύθμιση που μπορεί να φέρει το Δημόσιο πάρα πολύ μπροστά σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.
Συγκεκριμένα:
Έχουμε 15 μεγάλες βάσεις του Δημοσίου οι κύριοι πυλώνες του οποίου είναι το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο. Με βάση το εκκαθαρισμένο πλέον Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο μπορούμε πλέον αποφασιστικά να προχωρήσουμε στη Διαλειτουργικότητα με όλες τις βάσεις του Δημοσίου. Δηλαδή να προχωρήσουμε σε σύνδεση ΑΜΚΑ ΑΦΜ, με το υπ. Παιδείας, με το ΑΣΜ του υπ. Άμυνας, με το ΥΠΕΞ.
Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι θα καταφέρουμε να μην μετακινούνται 11 εκατομμύρια έγχαρτα πιστοποιητικά, με συνέπεια να μην μετακινούνται και άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και να μην καταναλώνονται εργατοώρες αξίας εκατομμυρίων.
Αυτό θα γίνει το 2016, Ο,τι δεν έγινε επί 15 χρόνια παρά τις προσπάθειες – γιατί έγιναν προσπάθειες, δεν θέλω να αδικήσω κανέναν προκάτοχό μου – θα γίνει φέτος. Ξοδεύτηκαν 7 δις. ευρώ από το 2000. Παρά ταύτα το έργο αυτό δεν μπόρεσε να προχωρήσει με αποτέλεσμα τα συστήματά μας να μην επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό έχει ως συνέπεια τη γραφειοκρατία, το γρηγορόσημο κλπ.
Επειδή θέλω ο πολιτικός να δεσμεύεται χρονικά, σας λέω ότι θα γίνει εντός του 2016.
Την έχω πάρει επάνω μου την υπόθεση αυτή, την παρακολουθώ προσωπικά για να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο. Γιατί, ως πολίτης, ντρέπομαι σήμερα η Εσθονία να έχει τη δυνατότητα να τηλεφωνείς σε ένα νούμερο και να γίνεσαι ηλεκτρονικά κάτοικος της Εσθονίας και εμείς με τόσα σπουδαία μυαλά στη χώρα μας, να έχουμε υστέρηση.
• Πολυνομία
Αυτό μαζί με την Επιτροπή που έχουμε ήδη συστήσει επιτέλους για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της πολυνομίας είναι οι παρεμβάσεις που προωθούμε στο ΥΠΕΣΔΑ με πολύ συστηματικό τρόπο, είναι οι θεσμικές τομές που επιχειρούμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη.