Ο Πρόεδρος της «ΠΟΣΙΠΣ» Γιώργος Σταθόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Ομοσπονδία στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) στην Αθήνα τόνισε μεταξύ άλλων τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νόμιμοι Ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί (Β/Ν) και Παιδικοί Σταθμοί (ΠΣ).
Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΟΡΓΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο κλείσιμο τα τελευταία χρόνια 580 Ιδιωτικών Β/Ν και ΠΣ το οποίο προέκυψε από την αυθαιρεσία τόσο των ανεξέλεγκτων επιχειρήσεων που στοχεύουν στις προσχολικές ηλικίες, οι οποίες ενώ αδειοδοτούνται από τους Δήμους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες ψυχαγωγίας (παιδότοποι) με την απαραίτητη συνοδεία των νηπίων, όπως οι Υπουργικές Αποφάσεις ορίζουν (38847/2003 ΦΕΚ και Φ. 1354/22.9.03 όπως και η νέα κοινή Υ/Α 36873/2007) εντούτοις αυτές παραβιάζονται συστηματικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΚΔΑΠ τα οποία παραβιάζουν και τα ωράρια και τις ηλικίες που προβλέπει η σχετική Υ/Α (14957/2001, ΦΕΚ 1397/22-10-2001 Τ.Β’).
Στις περιπτώσεις αυτές αν προσθέσουμε τα διάφορα «εργαστήρια» που λειτουργούν χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, τότε το πρόβλημα αυξάνει σε επικίνδυνο βαθμό και παρότι υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες οι αρμόδιοι παραμένουν σταθερά αδιάφοροι.
Σε αυτό το «κάδρο» αν συμπεριλάβουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό της Εκκλησίας, του Στρατού, των Δήμων και τέλος κάποιων άλλων δημόσιων φορέων που λειτουργούν χωρίς την ανάλογη άδεια, τότε ο καθένας μπορεί να φανταστεί τον αγώνα που δίνουν οι νόμιμοι Ιδιωτικοί Β/Ν και ΠΣ για να επιβιώσουν, οι οποίοι αδειοδοτούνται με ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2345/ΦΕΚ 213/12.10.95 τεύχος πρώτο και Υ/Α 2808/97 ΦΕΚ 645/31.7.97 Τ.Β’) και ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα (Κοινωνικούς Συμβούλους) τακτικά.
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός των παράνομων Δομών λειτουργεί τόσο στην απουσία ανάλογου πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία τους, όσο και στην απουσία στοιχειώδους ελέγχου.
Τέλος το κάδρο της παρανομίας και της παράνοιας συμπληρώνεται από κάποια Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία τα οποία ενώ ο Ν. 1566 (ΦΕΚ 167/30.9.85 τεύχος πρώτο) προβλέπει την προαιρετική ένταξη στην προσχολική εκπαίδευση από την ηλικία των 4 ετών και την υποχρεωτική ένταξη από την ηλικία των 5 ετών αυθαίρετα φιλοξενούν νήπια από 3 ετών!
Αποτέλεσμα όλων αυτών
Οι γονείς αγνοούν το σύνολο των αυθαιρεσιών που εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους και για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους και για την παιδαγωγική τους αρτιότητα.
Εγκλωβίζονται στο χαμηλό κόστος των διδάκτρων που τους προσφέρουν ως δόλωμα όλα τ’ άλλα τα οποία ούτε να διαπιστώσουν μπορούν, ούτε να αξιολογήσουν, γιατί απλά κανείς δεν φρόντισε να τους ενημερώσει.
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η «ΠΟΣΙΠΣ»
1. Διεκδικεί για τους Γονείς την οικονομική τους αρωγή από την Πολιτεία με βάση τους πόρους ζωής τους.
2. Κυκλοφορεί ΟΔΗΓΟ για τους γονείς για το πότε και πώς πρέπει το παιδί τους να ενταχθεί στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο για σωστή φροντίδα και διαπαιδαγώγηση. Επίσης ενημερώνει τους γονείς για το τι πρέπει να έχουν υπόψη τους και με ποια κριτήρια να κάνουν την «έρευνα αγοράς».
3. Καταθέτει υπομνήματα στους αρμόδιους για τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στον κλάδο της προσχολικής ηλικίας και προτείνει εξορθολογισμό της Υ/Α 2808/97, αλλά δυστυχώς μέχρι από το 2000 οι προτάσεις παραμένουν στα συρτάρια παλιότερα του Υπουργείου Υγείας και σήμερα του Υπουργείου Εργασίας το οποίο μαζί με την Πρόνοια έχουν πλέον και την αρμοδιότητα των Ιδιωτικών Β/Ν-ΠΣ.
4. Η ΠΟΣΙΠΣ δεχόμενη απόλυτα τη σπουδαιότητα και τη σημαντικότητα της ηλικίας, η οποία διαμορφώνει τα θεμέλια της ζωής, αγωνίζεται χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας, να διαμορφώσει ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και διαπαιδαγώγησης.
Με αυτό το στόχο έχουν αρχίσει ομόφωνα όλοι οι Σύλλογοι – Μέλη της από το 2013 δημόσιο διάλογο, προκειμένου να διαμορφώσουν πλαίσιο και προϋποθέσεις εφαρμογής προγραμμάτων προσχολικής αγωγής και καινοτόμων πρακτικών, με βασικό χαρακτηριστικό τον σεβασμό των αναπτυξιακών αναγκών και την προαγωγή της αναπτυξιακής δυναμικής των παιδιών.
Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2017 με την Οργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου το οποίο αποτελεί έναν από τους 31 στόχους που έχει θέσει η «ΠΟΣΙΠΣ», προκειμένου να φθάσουμε τα επόμενα χρόνια στην αξιολόγηση και την πιστοποίηση των Δομών φροντίδας και διαπαιδαγώγησης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ – ΔΡΑΣΗ: «ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»
Η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) έχει κατανοήσει απόλυτα και αυτονόητα έχει αποδεχθεί την αναγκαιότητα ε πέε ν δ υ σ η ς , στο οικονομικό, παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο για τις ηλικίες από μηδέν μέχρι την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Η έρευνα είναι η πρώτη έγνοια της για αυτές τις ηλικίες και η μελέτη των δεδομένων τον βοηθά να διαμορφώνει διάφορα προγράμματα ένα από τα οποία είναι το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα η δράση η οποία στηρίζει την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.
Στη χώρα μας αυτή η δράση ενώ θα έπρεπε να λειτουργήσει ως «μάννα εξ ουρανού» την περίοδο αυτή αλλοτρίωσε τον κλάδο των Ιδιωτικών Β/Ν-ΠΣ και τον γύρισε πίσω στη δεκαετία του 1970.
Η Πολιτεία αγνόησε και δεν συνεργάστηκε με τους τρεις παράγοντες που εμπλέκονται στην προσχολική αγωγή και αυτοί είναι: οι Γονείς, οι υπεύθυνοι των δομών και οι Παιδαγωγοί. Εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τη «δράση», εγκλώβισε τις Δομές και τις οδήγησε σε αδιέξοδο.
Ενώ το Πρόγραμμα ξεκίνησε με προϋπολογισμό 500.000.000 ευρώ για να καλύψει 15.000 νήπια και βρέφη με ετήσια δίδακτρα 5.300 ευρώ για βρέφη και 5.000 ευρώ για νήπια, έφθασε με πολλές αρνητικές παρεμβάσεις να εξυπηρετεί σήμερα 81.000 νήπια και βρέφη με ετήσιο προϋπολογισμό 184.000.000 ευρώ, ο οποίος ισοδυναμεί με ετήσια δίδακτρα 2.900 ευρώ για βρέφη και 2.400 ευρώ για νήπια με σίτιση 2.500 για βρέφη και 1.900 ευρώ για νήπια δίχως σίτιση.
Ταυτόχρονα το ΕΣΠΑ από την τρέχουσα παιδαγωγική χρονιά μεταμορφώθηκε σε τρεις πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες αναλύονται στις ακόλουθες:
Α) Περιφερειακοί Πόροι (ΠΠ) 89.956.611 (ΠΕΠ 84.957.791 & ΠΕΠΑμεΑ 5.001.820)
Β) ΕΠΑΝΑΔ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθηση 47.934.834
Γ) Εθνικοί Πόροι (ΠΕΠ) 46.105.555 €
ΣΥΝΟΛΟ 184.000.000 €
Μέχρι σήμερα, 11 Μαΐου 2016 δεν έχουμε εισπράξει από τους Εθνικούς Πόρους ούτε ένα (1) ευρώ. Όλες οι Δομές οι οποίες συμμετέχουν στη δράση αυτή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, καθότι οφείλουν μισθούς στους εργαζόμενους, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους, λογαριασμούς στις ΔΕΚΟ, προμηθευτές κ.ά. Κανείς αρμόδιος δεν μας ενημερώνει υπεύθυνα αν θα εισπράξουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και πότε. Η χρονιά φθάνει στο τέλος και δεν ακούγεται απολύτως τίποτα για την επόμενη παιδαγωγική χρονιά 2016-17.
Αρχές Αυγούστου πρέπει να καταθέσουν οι Γονείς τις δικές τους αιτήσεις με τα ανάλογα πιστοποιητικά.
Η μοριοδότηση και η σύζευξη η οποία ακολουθεί από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) ευνοεί πάντα τους Δημοτικούς ΠΣ κατά ποσοστό περίπου 70% έναντι 30% των Ιδιωτικών ΠΣ!!
Αυτό ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να μάθει πως γίνεται.
Σενάρια ακούγονται πολλά. Θεωρείται απαγορευμένο σημείο και οι ερωτήσεις δεν επιτρέπονται.
Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, βγαίνουν συνήθως τα αποτελέσματα των «επιτυχόντων». Οι εντολές τοποθέτησης φθάνουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου να γίνουν οι εγγραφές προκειμένου αν μείνουν κενές θέσεις να ακολουθήσουν «οι επιλαχόντες» οι οποίοι συμπτωματικά κατά ποσοστό 90% καλύπτουν θέσεις στους Δημοτικούς Β/Ν-ΠΣ.
Συνήθως η σύζευξη μοιράζει τα παιδιά μιας οικογένειας σε δύο ή τρεις διαφορετικές δομές (είτε ιδιωτικές είτε δημοτικές) δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στα παιδιά, στους Γονείς και στις δομές.
Σε αυτή τη γκρίζα δημιουργική ασάφεια η ΠΟΣΙΠΣ προτείνει:
Να καθιερωθεί η «ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΓΩΓΗΣ»
Πως λειτουργεί αυτή η πρόταση;
1. Μέχρι να φθάσουμε στην πιστοποίηση αξιολόγηση των Δομών, να δηλώνουν σήμερα μόνο όσοι έχουν άδεια Ίδρυσης – Λειτουργίας στο ΤΑΧΙS τις θέσεις που μπορούν να προσφέρουν, ώστε να γνωρίζουν οι Γονείς ποιες δομές συμμετέχουν.
2. Η Πολιτεία να βάζει τα οικονομικά κριτήρια που η ίδια θα αποφασίζει, στους Γονείς.
3. Οι Γονείς που θα καλύπτουν τα κριτήρια να μπορούν μόνοι τους να επιλέξουν τη Δομή προτίμησής τους και αυτό να το δηλώνουν στη ΔΟΥ της περιοχής τους.
4. Το όλο πρόγραμμα θα λειτουργεί σε ηλεκτρονική βάση (δηλώσεις, εισπράξεις, δαπάνες) δίχως να κυκλοφορεί χρήματα μετρητά σε κανένα.
Αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή, θα προκύψουν τα ακόλουθα θετικά αποτελέσματα:
Α) Δεν θα υπάρξουν έξοδα διαχείρισης.
Β) Δεν θα υπάρχει γραφειοκρατία (σήμερα ξεπερνά τα όρια της λογικής).
Γ) Θα γίνονται όλα έγκαιρα και προγραμματισμένα, καθότι