Τη Δευτέρα «κληρώνει» για την αξιολόγηση και την οικονομία γενικότερα στο Eurogroup, αλλά ο πήχυς των προσδοκιών έχει ήδη κατέβει κατά πολύ. Σχεδόν έχει φτάσει στο… έδαφος, αφού το πιθανότερο σενάριο είναι να μην επιτευχθεί ούτε καν «τεχνική συμφωνία» και το θρίλερ να πάρει νέα παράταση. Από εκεί και πέρα, το καλύτερο σενάριο προβλέπει ότι η ιστορία θα έχει ευτυχές τέλος μέσα στο Δεκέμβριο, με μια ακόμη έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Διαφορετικά, τα πράγματα σοβαρεύουν… Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις που έρχονται την Κυριακή από την Ιταλία, με το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, θα είναι ομαλές. Εάν επικρατήσει το «όχι» και παραιτηθεί η κυβέρνηση Ρέντσι, αναλυτές προβλέπουν ήδη με βαρύγδουπους τίτλους ακόμη και «το τέλος της Ευρωζώνης». Χωρίς αυτή τη φορά την ευθύνη να φέρει η Ελλάδα…
Ερωτηματικό παραμένει, επίσης, ακόμη και αν κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση, ποιο θα είναι το τίμημα, αφού η κυβέρνηση παραδέχθηκε επισήμως ότι δέχεται πιέσεις για νέα μέτρα – όσο και αν λέει ότι ανθίσταται. Τα εργασιακά παραμένουν ανοιχτά, ενώ και το ζήτημα του χρέους βρίσκεται στο σκοτάδι, αφού περισσότερο προσδοκία παρά πραγματικότητα αποτελεί η οριστική επίλυση με βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως αυτά που πρόκειται να παρουσιαστούν και να συζητηθούν στο Eurogroup.
Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο διχάζει τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά φαίνεται ότι έχει απαντηθεί από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να στηρίξει, υποτίθεται, την κυβέρνηση, ήταν ξεκάθαρος ως προς την ανάγκη συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα. Συνεπώς, οι εκκρεμότητες που παραμένουν και οι προοπτικές που διαφαίνονται μοιάζουν να μην είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς. Εξ ου και τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων -πρόωρων εκλογών δηλαδή- τα οποία συντηρούνται και μάλιστα εκπορεύονται ακόμη και από το Μαξίμου.