Οι αποκαλύψεις για το επίδομα ενοικίου που εισέπραττε η Ράνια Αντωνοπούλου ήταν αυτές που, κατά το «σύνδρομο της πεταλούδας», οδήγησαν σε μια αλληλουχία γεγονότων που ξεκλείδωσαν τον ανασχηματισμό. Ποιον ανασχηματισμό, όμως; Διότι ακόμη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε τα μαντάτα, μίλησε για «περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».
Επί της ουσίας, πρόκειται για την κάλυψη τριών κενών θέσεων, την αντικατάσταση ενός υπουργού από συνάδελφό του -που δημιούργησε έτσι μια κενή θέση στο υπουργικό συμβούλιο- και τη δημιουργία μιας νέας θέσης αναπληρωτή υπουργού σε ένα ήδη πολυπληθές υπουργικό συμβούλιο. Άρα, δεν μπορεί καν να θεωρηθεί ανασχηματισμός με την ευρεία έννοια του όρου. Αυτόν, δηλαδή, που ο πρωθυπουργός καθυστερούσε από το φθινόπωρο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και μετά από αυτό τον ανέβαλε. Aλλά η παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και της συζύγου του τον οδήγησαν στις αποφάσεις που έλαβε.
Η είδηση βρίσκεται συνεπώς στην υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκατοίκηση στο Πεντάγωνο, με πολιτικό προϊστάμενο τον Πάνο Καμμένο. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επικρίθηκε σφόδρα από παλιούς του συντρόφους στην ανανεωτική Αριστερά για την επιλογή του να πει το «ναι» στον πρωθυπουργό, αλλά η πραγματικότητα είναι πως περίμενε αυτή τη στιγμή, καθώς είχε δηλώσει ανοιχτά ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.
Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη στη θέση του υπουργού Οικονομίας -διατηρώντας και την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης- δείχνοντας έτσι ότι οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, των επενδύσεων και της (πολυπόθητης) ανάπτυξης.
Πολλοί στοιχηματίζουν ότι ο «τελικός» ανασχηματισμός θα γίνει έτσι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου με το νέο υπουργικό σχήμα να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Εκτός κι αν ο Αλέξης Τσίπρας επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις, όπως ο ανασχηματισμός που… δεν έκανε.