Τις θεραπευτικές ιδιότητες της πίστης φαίνεται πως τεκμηριώνει μία ακόμη επιστημονική έρευνα, η οποία διεξήχθη από αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Η έρευνα, την οποία διεξήγαγαν η καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας Ελιέζερ Σναλ και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Σίλβια Βασερτχάιλ – Σμόλερ, προέρχεται από το Κολλέγιο Ιατρικής «Άλμπερτ Αϊνστάιν» του εβραϊκού πανεπιστημίου Γιεσίβα της Νέας Υόρκης και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Psychology & Health», σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Science Daily. Η έρευνα παρακολούθησε συστηματικά την υγεία πάνω από 90.000 γυναικών επί μια σχεδόν οκταετία.
Θνησιμότητα
Οι δύο ερευνήτριες βρήκαν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά, μέχρι 20%, στο ποσοστό θανάτων των γυναικών που εκτελούν τακτικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, δηλαδή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είτε αυτές ακολουθούν το χριστιανισμό, είτε τον ιουδαϊσμό είτε οποιοδήποτε άλλο θρήσκευμα. Συνοπτικά, όσοι ακολουθούν πιστά και με αφοσίωση κάποιο, το οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα, φαίνεται πως έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες τηρούσαν με σχετική πειθαρχία και αφοσίωση τους κανόνες του θρησκευτικού δόγματος που ακολουθούν, εμφάνιζαν χαμηλότερο ποσοστό θανάτων, από οποιαδήποτε πιθανή αιτία, που προέρχεται από λόγους υγείας! Οι δύο επικεφαλής της έρευνας πάντως απέφυγαν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των επιμέρους δογμάτων στην υγεία των πιστών, καθώς προφανώς δεν ήθελαν να τροφοδοτήσουν με επιπλέον επιχειρήματα τις αντιμαχόμενες πλευρές του θρησκευτικού φονταμενταλισμού για εύλογους λόγους, πόσο μάλλον που η έρευνα διεξήχθη από αμερικανικό κολέγιο, σε αμερικανικό έδαφος, όπου οι επιμέρους θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί και τα lobbies τους στην πολιτική σκηνή διαθέτουν σημαντική πολιτική επιρροή. Παρά τα πορίσματά τους, πάντως, οι δύο ερευνήτριες απέφυγαν να συσχετίσουν ευθέως την υγεία και τη μακροβιότητα αποκλειστικά με τη θρησκευτική πίστη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφορά η συσχέτιση κάθε ισχυρή πεποίθηση – πίστη.
Προσεκτικά…
«Δεν θέλω να πάω πέρα από ό,τι μας δείχνουν τα δεδομένα και θέλω να είμαι επιφυλακτική. Υπάρχει κάτι εδώ που δεν καταλαβαίνουμε αρκετά», δήλωσε η ερευνήτρια Ελ. Σναλ. Η Σμόλερ τόνισε ότι «το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσουμε πώς η επίδραση της θρησκευτικότητας μεταφράζεται σε βιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επηρεάζουν τη διάρκεια της ζωής».
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αποτελούν μέλη ισχυρών κοινωνικών δικτύων (όπως είναι οι εκκλησίες και οι λοιπές θρησκευτικές κοινότητες) τείνουν να είναι πιο υγιείς, για τον απλούστατο λόγο ότι συνήθως απέχουν από το αλκοόλ, το τσιγάρο και άλλες ανάλογες βλαβερές συνήθειες.