Η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων παρουσιάστηκε την Δευτέρα 5 Μαΐου στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη παρθεί για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, ενώ ξεχώρισε τρεις πρωτοβουλίες:
- Το Kids Wallet και συνολικά τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο
- Την ενίσχυση του αθλητισμού
- Την ψυχική υγεία και την ανάγκη η Πολιτεία να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της στήριξης σε αυτή την κατεύθυνση
Μεταξύ των παρεμβάσεων που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού είναι η υλοποίηση του μέτρου της αποβολής εντός σχολείου, η θεσμοθέτηση της «κοινωνικής εργασίας» στο σχολείο και η δημιουργία πιλοτικά 10 Τεχνικών Γυμνασίων.
Παράλληλα, όσον αφορά τη διαδικτυακή βία, τίθεται ως στόχος η θεσμοθέτηση της «ψηφιακής ενηλικίωσης» στα 15 έτη, καθώς και η διαμόρφωση μηχανισμών ελέγχου για την ηλικιακή ταυτοποίηση των χρηστών.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε επιγραμματικά σε ορισμένες από τις δράσεις που ήδη εφαρμόζονται κατά της βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων, με πρώτη την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από την ΕΛΑΣ και τους κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και στις πρωτοβουλίες κατά του bullying στο σχολείο.
Όπως ανέφερε, η σχετική πλατφόρμα έχει καταγράψει πάνω από 1.000 περιστατικά, ωστόσο τόνισε ότι τελευταία έχει μειωθεί συχνότητα καταγραφής περιστατικών και ζήτησε από την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη να αναβαθμιστεί επικοινωνιακά η προβολή της πλατφόρμας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία της Αστυνομίας σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι. Εξέφρασε την άποψη ότι η διακριτική παρουσία αστυνομικών ειδικά εκπαιδευμένων να χειρίζονται την εφηβική παραβατικότητα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ στάθηκε καιο στην εφαρμογή Safe Youth στα κινητά, με την οποία όποιος νέος αισθάνεται ότι κινδυνεύει μπορεί να ειδοποιεί άμεσα την Αστυνομία.
Μέτρα που αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι η αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο αντικείμενο, ενώ η αυτό-αξιολόγηση των σχολείων θα εμπεριέχει και το κομμάτι της αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού. Συνολικά, η Εθνική Στρατηγική φιλοδοξεί να προτείνει λύσεις για κάθε μορφή βίας που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι, ιδίως δε για την ενδοοικογενειακή, τη διαδικτυακή και τον ενδοσχολικό εκφοβισµό.
Κ. Μητσοτάκης: «Οι γονείς να βάζουν τα όρια»
Κατά την ομιλία του, ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε καταρχήν στο Kids Wallet και συνολικά τις πολιτικές για τον περιορισμό του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. Τόνισε ότι η εφαρμογή δίνει στο γονιό σε συνεργασία με το παιδί τη δυνατότητα να ελέγξει όχι τόσο το περιεχόμενο, αλλά να περιορίσει χρονικά ή να μπλοκάρει για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Ενώ ταυτόχρονα αποτελεί εργαλείο ψηφιακής βεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη, κάτι που όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός θα είναι χρήσιμο στις συζητήσεις που θέλει η κυβέρνηση να ξεκινήσει με τις πλατφόρμες.
«Ενθαρρύνω τους γονείς να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο και κυρίως να συζητήσουν με τα παιδιά τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι γονείς «πρέπει να βάζουν όρια στα παιδιά τους». «Κανένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει χωρίς όρια και κανένας γονιός δεν μπορεί να αποστεί την ευθύνη να βάλει όρια» υπογράμμισε.
Η δεύτερη δράση στην οποία ο κ.Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα αφορά τον αθλητισμό. «Ως αθλητής και ο ίδιος γνωρίζω και βιωματικά η άθληση τι προσφέρει σε παιδιά και εφήβους. Δημιουργική εκτόνωση και πλαίσιο αντίληψης βασικών αξιών, τι σημαίνει να συμμετέχει σε μία ομάδα με δικαιώματα και υποχρεώσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε περισσότερες αθλητικές υποδομές για παιδία και εφήβους, από γήπεδα στα σχολεία μέχρι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ο πρωθυπουργός τέλος αναφέρθηκε στην ψυχική υγεία. «Χαίρομαι γιατί η νέα γενιά μιλάει πιο εύκολα. Δεν υπάρχει το ταμπού που υπήρχε όταν μεγαλώναμε εμείς. Αυτό όμως απαιτεί από την πολιτεία ανάλογη υποστήριξη με δομές για παιδιά και εφήβους», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά αυτή η εθνική στρατηγική περιγράφει έναν οδικό χάρτη για το που θέλουμε να φτάσουμε και συγκεκριμένα ορόσημα».
Κλείνοντας, ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Είναι εύκολο να γίνεις γονιός αλλά το να είσαι γονιός είναι δύσκολο” και υπογράμμισε: “Τίποτε από αυτά που δρομολογούμε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των γονιών».
To Kids Wallet
Στη συνέχεια σε ειδική συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε το ψηφιακό εργαλείο γονικού ελέγχου Kids Wallet, με το οποίο οι γονείς μπορούν να ελέγχουν «αλλά όχι να το κατασκοπεύουν» το κινητό του παιδιού τους, το οποίο είναι παράλληλα εργαλείο ταυτοποίησης του παιδιού που το χρησιμοποιεί.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αν. υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η πρόεδρος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου, με συντονιστή τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλο Μαρινάκη.
Οι λειτουργίες της πλατφόρμας
Το Kids Wallet έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, συνδυάζοντας τρεις βασικές λειτουργίες:
- Γονικός Έλεγχος: Το Kids Wallet επιτρέπει στους γονείς να ρυθμίζουν τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους, καθώς και τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές.
- Επιβεβαίωση Ηλικίας: Η εφαρμογή παρέχει μια ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο για την επιβεβαίωση της ηλικίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο, προστατεύοντάς τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και πιθανούς κινδύνους.
- Ψηφιακή Ταυτότητα: Το Kids Wallet λειτουργεί ως ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο το παιδί μπορεί να αποθηκεύσει την ψηφιακή του ταυτότητα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν επιβεβαίωση ηλικίας.
«Με το Kids Wallet, δίνουμε στους γονείς ένα ισχυρό εργαλείο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ψηφιακή τους ταυτότητα και τους βοηθάμε να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Πώς «κατεβαίνει» η εφαρμογή
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τους γονείς είναι τα εξής:
- Εγκατάσταση: Κατεβάστε την εφαρμογή Kids Wallet στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας από το App Store ή το Google Play Store.
- Δημιουργία Λογαριασμού: Δημιουργήστε έναν λογαριασμό γονέα και έναν λογαριασμό παιδιού, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία.
- Ρύθμιση Γονικού Ελέγχου: Ορίστε τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας, καθώς και τον χρόνο που μπορούν να αφιερώνουν σε αυτές.
- Επιβεβαίωση Ηλικίας: Επιβεβαιώστε την ηλικία του παιδιού σας μέσω της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα έγγραφα
- Ψηφιακή Ταυτότητα: Δημιουργήστε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας, αποθηκεύοντας τα απαραίτητα στοιχεία στο Kids Wallet».
«Μην μετατραπεί σε εργαλείο κατασκοπίας των παιδιών»
Ο Δ. Παπαστεργίου κάλεσε τους γονείς να χρησιμοποιήσουν το Kids Wallet με σύνεση και να μην το μετατρέψουν σε ένα εργαλείο κατασκοπείας, αναφέροντας τα εξής: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην αυτονομία. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να τα καθοδηγήσουμε και να τα προστατεύσουμε, όχι να τα ελέγχουμε απόλυτα. Συζητήστε με το παιδί σας για τους λόγους για τους οποίους θέτετε αυτούς τους περιορισμούς και δώστε του τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Kids Wallet δεν δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να διαβάζουν τα μηνύματα των παιδιών τους ή να παρακολουθούν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο. Είναι ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να θέσουν ορισμένους περιορισμούς και να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου».