Επιμέλεια: Αιμίλιος Περδικάρης
Το γαλλικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας άλλαξε τα δεδομένα στη «γειτονιά» μας. Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν στα Σκόπια, μάλιστα, οδήγησαν τον Ζόραν Ζάεφ στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα του, αλλά και σε κορόνες – που έσπευσε, βέβαια, να μαζέψει αργότερα – πως η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών πρόκειται να «παγώσει».
Η Αθήνα πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα και πως προέχει για την ίδια η ευρωπαϊκή προοπτική όχι μόνο της γειτονικής χώρας, αλλά και της Αλβανίας. Με μοναδική προϋπόθεση να τηρηθούν και στις δύο περιπτώσεις οι ευρωπαϊκοί κανόνες και οι κανόνες της καλής γειτονίας. Που σημαίνει αφενός για την περίπτωση της Αλβανίας πως θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική μειονότητα, αφετέρου για τη Βόρεια Μακεδονία ότι θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία των Πρεσπών.
«Έγινε λοιπόν καλή αιφνιδιαστικά η συμφωνία των Πρεσπών για την κυβέρνηση;», διερωτάται τώρα (και) η αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, όμως, επιχειρούν να ξεφύγουν από τις λεπτομέρειες και να δουν τη μεγάλη εικόνα. Η οποία λέει πως από τη στιγμή που η συμφωνία κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή και από αυτή των Σκοπίων, τότε δεν μπορεί να καταργηθεί – πόσω μάλλον αυτό
να γίνει μονομερώς. Άρα, αυτό δεν συνιστά αλλαγή θέσης, όσο κι αν ο πρωθυπουργός πρώτος επιμένει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της.
Η τήρησή της, ωστόσο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα λυθούν τα ζητήματα που αφορούν στην προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους, είναι κατά πολύ προτιμότερη από μια αβεβαιότητα και αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και κορόνες αλυτρωτισμού για τη «Μακεδονία του Βαρδάρη» που φτάνει ως τη Θεσσαλονίκη και μύρια όσα έχουμε ακούσει στο παρελθόν – το πιο παλιό ή ακόμη και το πιο πρόσφατο.
Δείτε: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.