Σε σαφάρι για να μαζέψει χρήματα από όπου μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, θυμίζοντας έντονα ημέρες του 2015, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, στη σκιά των δηλώσεων Ρέγκλινγκ ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα «γίνεται για άλλη μια φορά οριακή».
Ετσι μετά το έγγραφο που εστάλη στα νοσοκομεία όλης της χώρας την περασμένη Πέμπτη, με το οποίο καλούνταν να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, τώρα καλείται να κάνει το ίδιο και ο ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, η κυβέρνηση ζήτησε και από τη Βουλή να μεταφέρει τα αποθεματικά της στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν η τότε πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε αρνηθεί να πράξει κάτι ανάλογο, φέτος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έδωσε τη σχετική έγκριση, λέγοντας μάλιστα ότι, αν αυτό είχε γίνει από πέρυσι, το Ταμείο της Βουλής θα είχε ενισχυθεί με 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις. Ετσι, η Βουλή θα μεταφέρει σε λογαριασμό της ΤτΕ το ποσό των 67 εκατ. ευρώ και θα κρατήσει στα ταμεία της ένα ποσό της τάξης των δέκα εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά στα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ, και όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η διοίκηση του Οργανισμού αναμένεται να αποφάσιζε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας σε έκτακτη συνεδρίασή της τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες του κράτους, επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.
Η κυβέρνηση ζήτησε τα ταμειακά διαθέσιμα και του ΟΑΕΔ – κατά πληροφορίες από τους εργαζομένους στον Οργανισμό μεταφέρθηκαν 100 εκατ. ευρώ σε απόφαση που ελήφθη δια περιφοράς – την ώρα που ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων επτά ετών με 1.072.2016 εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του οργανισμού.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε και τα αποθεματικά του Ταμείου των νομικών.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις αλλά μόνο με μια ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας θύμισε τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2015 υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τυπική υποχρέωση των νοσοκομείων.
Ηδη, μία «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία καλύφθηκε με αποθεματικά δημοσίων φορέων που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και από εκεί χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του Δημοσίου. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έως και τις δύο – τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες δαπανών. Σημειώνεται, ότι το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων. Χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες από την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για να γίνει καταβολή της δόσης.
Τα λεφτά της Βουλής δεν είναι για τα δόντια του Μαξίμου
Τη «σάρωση» των ταμειακών διαθεσίμων της Βουλής από την κυβέρνηση σχολίασε με ανάρτησή της στο Twitter, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Νέα Δημοκρατία: «Το νέο ριφιφί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα αποθεματικά – Να φύγουν τώρα»
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την υποχρεωτική μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στη Τράπεζα της Ελλάδας: