Πλήρως ειλικρινής ήταν η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων, αναφερόμενος στην παρούσα δυσμενή συγκυρία. Ο κ. Παπαλεξόπουλος χαρακτήρισε το 2009 ως μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, όπου ίσως αντιμετωπίσουμε για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μείωση του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Όπως είναι λογικό, η γενικευμένη οικονομική κρίση «πιέζει» και τη ζήτηση τσιμέντου στο σύνολο των αγορών όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αναγκάζοντας τον διευθύνοντα σύμβουλό του να δηλώνει: «Μετά από μερικά ημίχρονα επίθεση, ο Όμιλος παίζει άμυνα».
Σύμφωνα με τον κ. Δ. Παπαλε-ξόπουλο, οι αρνητικές συνέπειες της ύφεσης είναι πλέον έκδηλες στην αγορά των δομικών υλικών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι, με βάση τις προβλέψεις της Αμερικανικής Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, η μείωση στη ζήτηση τσιμέντου αγγίζει ήδη το 17%. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στην ελληνική αγορά, όπου η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας δημιουργεί σοβαρή επιβράδυνση στη σχετική ζήτηση. Όσο για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκεί -σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου- η αγορά «φρέναρε» απότομα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ωστόσο, η ΤΙΤΑΝ δεν σκοπεύει να καθήσει με «σταυρωμένα χέρια». Αντιθέτως, θα ρίξει το βάρος της στη δημιουργία θετικών ταμιακών ροών, προκειμένου να μειώσει το χρέος, στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και στον περιορισμό των κεφαλαιουχικών δαπανών.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση θα συνεχίσει το επενδυτικό πρόγραμμά της για την ολοκλήρωση των δύο νέων εγκαταστάσεων παραγωγής του Ομίλου στην Αλβανία και την Αίγυπτο, η λειτουργία των οποίων αναμένεται, από το 2010 και μετά, να «ισοφαρίσει» μέρος των απωλειών στις υπόλοιπες αγορές. Εξάλλου, στρατηγική του Ομίλου είναι η ανάδειξή του σε πολυπεριφερειακή δύναμη δομικών υλικών έτσι ώστε, όταν νομοτελειακά αυξηθεί η ζήτηση, να είναι σε θέση να την εκμεταλλευθεί στο έπακρον. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προοπτική αυτή ο Όμιλος επένδυσε πέρσι το ποσό των 587 εκατ. ευρώ, προχωρώντας, πλην της Αλβανίας και της Αιγύπτου, σ’ εξαγορές μονάδων παραγωγής σε Τουρκία και Σερβία.
Σε ό,τι αφορά τους μετόχους της ΤΙΤΑΝ, η πρόσφατη γενική συνέλευση αποφάσισε να τους διανείμει μέρισμα ύψους 0,42 ευρώ ανά μετοχή, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009.
Θάνος Σταθόπουλος