Χωρίς κάποια συγκεκριμένη οδηγία κινούνται οι ιδιοκτήτες υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λυκόβρυση όσον αφορά στον χαρακτηρισμό των χώρων τους ως καπνιζόντων ή μη.
Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, η Τουριστική Αστυνομία έχει πραγματοποιήσει ήδη κάποιες συστάσεις, ενώ ο Δήμος έχει ζητήσει από τους ιδιοκτήτες που έχουν καταστήματα έως 70 τ.μ. να δηλώσουν τους χώρους τους ως καπνιζόντων ή μη.
Ωστόσο, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Δημήτρης Πετρόπουλος (φωτό), ο οποίος διατηρεί εστιατόριο επί της Αγίας Βαρβάρας, υποστηρίζει ότι ο νόμος δεν διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατασκευαστεί τεχνικά ο χώρος των καπνιζόντων. «Δεν αναφέρονται τα υλικά της κατασκευής, η τοποθεσία του απορροφητήρα και πολλά ακόμη απαραίτητα στοιχεία».
Ο κ. Πετρόπουλος έχει επιλέξει να επιτρέπει το κάπνισμα μόνο στη βεράντα του καταστήματός του. Αλλά η παραπάνω τακτική έχει συναντήσει κιόλας αντιδράσεις. «Υπάρχουν πελάτες που, όταν τους ζητώ να σβήσουν το τσιγάρο τους, μου απαντούν ότι, θα “αναλάβουν” οι ίδιοι, όταν έρθει η αστυνομία. Δεν καταλαβαίνουν, όμως, ότι το πρόστιμο θα το επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης».
Παρόμοια, σε τρεις καφετέριες κοντά στην πλατεία, υπάρχει διαχωρισμός του χώρου σε καπνιζόντων και μη.
Λίγο παρακάτω, όμως, σε ψητοπωλείο επί της οδού Γ. Λαμπράκη, ο ιδιοκτήτης δηλώνει σε έντονο ύφος ότι «δεν πρόκειται να απαγορέψω το κάπνισμα στους πελάτες μου. Ας έρθουν να με γράψουν».
Επίσης, σε γνωστό καφενείο της περιοχής, η ιδιοκτήτρια επιτρέπει στους πελάτες να καπνίζουν ελεύθερα στον χώρο. «Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Καφενείο στην Ελλάδα χωρίς τσιγάρο, γίνεται;» δηλώνει.
Σε μία πιτσαρία παρακάτω, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δήλωσε τον χώρο του ως καπνιζόντων στον Δήμο κι έτσι αφήνει τους πελάτες να καπνίζουν ελεύθερα. Ωστόσο, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η καθολική απαγόρευση, προβλέπει ότι «η πελατεία θα πέσει κατακόρυφα».
«Η πελατεία έχει ήδη πέσει» δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι οι συγκυρίες είναι πολύ αρνητικές για τους επαγγελματίες αυτή την περίοδο. «Έχει σημειωθεί μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της νέας γρίπης, καθώς αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν την παραμονή τους σε κλειστούς χώρους. Αν λοιπόν, εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος, τότε η κατάσταση ενδέχεται να δυσκολέψει περαιτέρω».
Αμάλθεια Καραλή