Είναι σίγουρο ότι αρκετά από τα στελέχη των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν έχουν πλήρως αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης που τους προσάπτει ο πρόσφατος νόμος «Προστασίας της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης», σε ότι αφορά στη συμμόρφωση των εταιρειών τους στις προβλέψεις των νέων υποχρεωτικών μισθολογικών δεδομένων.
Και αυτό διότι ο πρόσφατος νόμος με τα επείγοντα μέτρα και ειδικότερα τα αναφερόμενα στη περιστολή του μισθολογικού κόστους για το Δημόσιο και τους Οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου (ΔΕΚΟ), εκτός της λειτουργικής προσαρμογής των συστημάτων που εξυπηρετούν τις μισθοδοσίες των υποκείμενων στις διατάξεις, σαφέστατα μεταφέρει την ευθύνη συμμόρφωσης στα ανώτατα στελέχη των φορέων, καθότι, σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 4 του νόμου, «παύονται από τα καθήκοντά τους ο διοικητής ή πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του ΔΣ των φορέων που υπάγονται στις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του παρόντος».
Με αφορμή τις απαιτήσεις συμμόρφωσης και διασφάλισης των οργανισμών και των στελεχών τους στο σχετικό νόμο, η PowerPlan Corporation, ΗΠΑ, εξειδικευμένη εταιρεία των αντίστοιχων επώνυμων λογισμικών με διεθνή δραστηριότητα, προσάρμοσε τη γνωστή σουίτα λογισμικών Εταιρικής Απόδοσης, δημιουργώντας για την Ελληνική αγορά το «Περιβάλλον Διοικητικής Ενημέρωσης και Διασφάλισης Μισθολογικών Δεδομένων».
Σύμφωνα με την Praxis Consulting, τοπικό αντιπρόσωπο των λογισμικών της PowerPlan, το νέο περιβάλλον εστιάζει και θωρακίζει τα στελέχη οργανισμών, παρέχοντας Διοικητική – Περιεκτική Ενημέρωση για τα διαχρονικά μισθολογικά δεδομένα των εργαζομένων. Αναδεικνύει περιοχές υπερβάσεων (μη συμμόρφωσης με τα μέτρα), επιτρέποντας λήψη έγκαιρων διορθωτικών μέτρων. Απαραίτητη προϋπόθεση, η ύπαρξη μηχανογραφημένης μισθοδοσίας.
Το συνολικό Περιβάλλον Μισθολογικών Δεδομένων της PowerPlan Corp, δεν απευθύνεται μόνο στη συμμόρφωση των οργανισμών με τα νέα μισθολογικά δεδομένα. Αποτελεί μία καταξιωμένη, επώνυμη λύση, παρέχοντας πολυεπίπεδη Διοικητική Ενημέρωση σε ένα μεγάλο εύρος λειτουργικών και επιτελικών δραστηριοτήτων για μεγάλες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πέντε υποσυστημάτων:
• ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΘΕΣ – Διοικητική Ενημέρωση
Άμεση, περιεκτική και έγκυρη ενημέρωση για την εικόνα των Μισθολογικών Δεδομένων του Οργανισμού, όπως διαμορφώνονται σήμερα, και της διαχρονικής εξέλιξής τους, ανά οργανωτικό επίπεδο, κέντρο κόστους, ειδικότητα, κλιμάκιο, ιεραρχία, με συγκρίσεις, αποκλίσεις, εκτιμήσεις.
• ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – Προϋπολογισμός Μισθολογικών Δεδομένων
Διέπεται από λεπτομέρεια, ακρίβεια, σύντομο κύκλο κατάρτισης, παραμετρικότητα και συμμόρφωση με νομικά και κανονιστικά πλαίσια που ενίοτε επιβάλλονται. Είναι συνυφασμένο με το προφίλ κάθε εργαζόμενου, ώστε να διαμορφώνονται οι τυχόν διαχρονικές αποκλίσεις, υπερβάσεις, συγκρίσεις, για λήψη διορθωτικών μέτρων.
• ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΤΑΘΜΗΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ – Σενάρια Προγραμματισμού
Ένα ευέλικτο περιβάλλον προϋπολογισμού του Μισθολογικού Κόστους, που λαμβάνει υπόψη εναλλακτικές συνθήκες αστάθμητων παραγόντων που δυνητικά μπορεί να εκδηλωθούν στη πορεία του έτους, ιδιαίτερα στη περιοχή των βαρδιών, εκτάκτου απασχόλησης, υπερωριών και επιδομάτων.
• ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ – Dashboard ή «πίνακας ανακοινώσεων»
Το κατ’ εξοχήν περιβάλλον ενημέρωσης διευθυντικών στελεχών, καθότι με μία ματιά από ψηλά, σε μία μόνο σελίδα, παρουσιάζει σε περιεκτική μορφή όλα τα στοιχεία Μισθολογικού ενδιαφέροντος ολοκληρώνοντας τα περιβάλλοντα του Χθες, του Σήμερα, με εκείνα του Μέλλοντος και των Σεναρίων Αστάθμητων Συνθηκών μέσω δεικτών, γραφημάτων, αποκλίσεων και διαφοροποιήσεων.
• ΠΥΞΙΔΑ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΝ – Μισθολογικές Υπερβάσεις
Επικεντρώνεται μόνο στο «τι ΔΕΝ πάει καλά και απαιτεί λήψη μέτρων», παραβλέποντας όλα τα υπόλοιπα που καλώς συμβαίνουν στην επιχείρηση, ή κινούνται εντός προκαθορισμένων πλαισίων.
Μήπως εκτός από τους φορείς του ευρύτερου δημοσίου (ΔΕΚΟ), το συγκεκριμένο «Περιβάλλον Διοικητικής Ενημέρωσης και Διασφάλισης Μισθολογικών Δεδομένων» θα ενδιέφερε και το ίδιο το Δημόσιο, ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μία προσπάθεια ευρύτερης ανάλυσης του μισθολογικού κόστους (ποιος παίρνει τι και για ποιο λόγο) ή ακόμη και αξιολόγηση αποτελεσματικής εφαρμογής των νέων μέτρων;
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην PRAXIS CONSULTING, τηλ.: 210 8983 209, e-mail: info@praxisconsulting.gr