Σε πτωτικά επίπεδα κινήθηκε, για ακόμα μια φορά τα τελευταία δύο χρόνια, η αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων, που έληξαν στις 31 Αυγούστου, στην αγορά του Χαλανδρίου.
Έμποροι και καταστηματάρχες έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους, καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές υποχρεώσεις τους, ενώ τα κλειστά μαγαζιά πληθαίνουν μέρα με τη μέρα, με τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των υπολοίπων να μην είναι αισιόδοξες.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην «Α», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου «Φλύα» Γιώργος Ασημακόπουλος, για άλλη μια φορά οι έμποροι είδαν τον τζίρο τους να… κατρακυλάει. «Η περίοδος των εκπτώσεων κύλησε με λιγότερο κόσμο από πέρυσι, ο οποίος ξόδεψε και λιγότερα χρήματα», σημείωσε ενδεικτικά, χωρίς όμως να μπορεί να αποτυπώσει το ποσοστό της μείωσης σε αριθμούς.
Ταυτόχρονα, οι εκπτώσεις στα προϊόντα κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, φτάνοντας μέχρι και το 70%, ποσοστό που ωστόσο δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει τη δυσχερή κατάσταση.
Πληθαίνουν τα κλειστά μαγαζιά
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, κάθε μέρα και περισσότερα είναι τα καταστήματα που βάζουν «λουκέτο». Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν πρόκειται μόνο για μικρές επιχειρήσεις, αλλά και για υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων.
«Οι μεγάλες αλυσίδες, αν για παράδειγμά διατηρούν τρία καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή, π.χ. ένα στο Χαλάνδρι, ένα στην Κηφισιά και ένα στο Golden Hall, προτιμούν να κλείσουν το κατάστημα του Χαλανδρίου λόγω του υψηλότατου κόστους του ενοικίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τσουχτερά παραμένουν τα ενοίκια»
Το πρόβλημα των υψηλότατων μισθωμάτων για την ενοικίαση επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της πόλης παραμένει ένα από τα σημαντικότερα για την αγορά του Χαλανδρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου.
«Οι μειώσεις στα ενοίκια που έχουν γίνει είναι δυσανάλογες με το πλήγμα που δέχεται αυτή τη στιγμή η αγορά», υπογράμμισε. Μάλιστα, όπως είπε, ήδη η περιφερειακή αγορά της πόλης έχει «νεκρώσει», ενώ και στο κέντρο πλέον υπάρχουν «νεκρά σημεία, με πέντε-έξι κλειστά μαγαζιά στη σειρά». Παρά όμως την παραπάνω κατάσταση, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που ακόμα δεν δέχονται να προχωρήσουν σε μειώσεις των μισθωμάτων.
Ακολουθούν 10ήμερα προσφορών
«Σειρά» μετά τις εκπτώσεις έχουν τα 10ήμερα προσφορών, με τα οποία οι έμποροι θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τον μειωμένο τζίρο. Ωστόσο, ο κ. Ασημακόπουλος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, σε συζήτηση που είχε προ ημερών με συνάδελφό του, εκείνη του ανέφερε ότι δεν είχε κάνει σεφτέ επί δύο ημέρες!
Την ίδια στιγμή «στάση αναμονής» κρατά και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, καθώς σε ερώτηση αν προγραμματίζονται εκδηλώσεις για την προσέλκυση των καταναλωτών το επόμενο διάστημα, η απάντηση του κ. Ασημακόπουλου ήταν χαρακτηριστική:
«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ποια καταστήματα δηλαδή θα μείνουν ανοιχτά από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και ποια όχι και στη συνέχεια θα εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα».
Πάντως, ο ίδιος έκλεισε την κουβέντα δηλώνοντας απαισιόδοξος για το μέλλον…







































































































