Κατρακυλούν τα επιτόκια καταθέσεων και ως το τέλος του χρόνου μόνο πολύ υψηλές προθεσμιακές καταθέσεις θα έχουν επιτόκιο πάνω από 2%. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο. Ειδικότερα, το Μάιο οι στρόφιγγες του δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 963 εκατ. ευρώ, το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να κινείται στο -3,5% και τα συνολικά υπόλοιπα να υποχωρούν στα 214,35 δισ. ευρώ (από 224,16 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2013).
Την ίδια ώρα, συνεχίστηκε η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με τα συνολικά υπόλοιπα να αυξάνονται στα 162,1 δισ. ευρώ από 161,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος. Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι συνεχίζεται και η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων και συγκεκριμένα στις καταθέσεις προθεσμίας, τα οποία πλέον υποχωρούν και κάτω από το 2% για ποσά κατάθεσης μέχρι 20.000 ευρώ.
Χρηματοδότηση
Θετική κατά 84 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο 1%. Αρνητικό πρόσημο, στο -3%, έχει ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά, με τα υπόλοιπα να υποχωρούν στα 99,99 δισ. ευρώ, από 103,5 δισ. ευρώ το Μάιο του 2013, και τον ετήσιο ρυθμό χρηματοδότησης στο -3%. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά ήταν αρνητική κατά 396 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν τον Μάιο στα 70,17 δισ. ευρώ (από 72,7 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν) και ο ρυθμός χρηματοδότησης στο -3,2%.
Στο μεταξύ τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας έχουν υποχωρήσει κατά 1 μονάδα από την αρχή του χρόνου, ενώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013 η πτώση είναι μεγαλύτερη των 2 μονάδων. Με πιο αργούς ρυθμούς πραγματοποιείται η αποκλιμάκωση στα επιτόκια χορηγήσεων, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 0,30 της μονάδας από την αρχή του χρόνου.
Ο νέος γύρος μειώσεων στα επιτόκια προθεσμίας, ξεκίνησε αμέσως μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,15%, στις 5 Ιουνίου. Και όπως εκτιμούν τα τραπεζικά στελέχη, στο τέλος του 2014 επιτόκια πάνω από 2% θα λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον για 12 μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι τράπεζες για ποσό κατάθεσης 20.000 ευρώ προσφέρουν σήμερα επιτόκια από 1,75% έως 2,35% και για ποσά κατάθεσης 50.000 ευρώ το επιτόκιο κυμαίνεται από το 2,15% μέχρι το 2,45%.