Ο Βασίλης Τσαγκάρης, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών /ΕΝΕΒΑΠ Αγίας Παρασκευής, μας διευκρίνισε από την αρχή της συνομιλίας μας ότι στην πόλη δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ώστε να μπορεί με σιγουριά να μας δώσει στατιστικά στοιχεία για την πορεία της αγοράς τόσο στις περιόδους των εκπτώσεων όσο και ευρύτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα. «Είναι σαφές πάντως», τονίζει, «με βάση τη γενικότερη αίσθησή μας για την πορεία της αγοράς τη φετινή εκπτωτική περίοδο, ότι είναι αρνητική. Και αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση. Τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρυσι. Για να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε πλέον με αριθμούς προωθούμε ως ΕΝΕΒΑΠ την εκπόνηση μελέτης καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης στην Αγία Παρασκευή μέσα στο 2016».
Ο ίδιος εκτιμά ότι τα εμπορικά καταστήματα της πόλης προσπαθούν να κρατήσουν τις δραστηριότητές τους με «νύχια και με δόντια», τα «λουκέτα» είναι πάρα πολλά κατά το χρονικό διάστημα της οικονομικής κρίσης, ενώ τα καταστήματα που βρίσκονται στο «κόκκινο» διαρκώς αυξάνονται.
Συνολικά πάντως ο πρόεδρος του ΕΝΕΒΑΠ εκτιμά ότι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στην Αγία Παρασκευή από το 2009 έως σήμερα έχει μειωθεί 50-60%. Όσο για τα ενοίκια των καταστημάτων στην πόλη, σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, «οφείλουν να υποχωρήσουν περαιτέρω». Το κόστος σήμερα για καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων και χωρίς πρόσοψη σε κεντρικό εμπορικό δρόμο στην Αγία Παρασκευή φθάνει τα 8-10 ευρώ, ενώ για τα καταστήματα με πρόσοψη παραδείγματος χάρη στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Αγίου Ιωάννου μπορεί να φθάσει και έως 30 ευρώ ανά τ.μ.
«Χρειαζόμαστε τις τράπεζες δίπλα μας»
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσαγκάρης εκφράζει την άποψη ότι η επιθετική πολιτική που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες δεν «αφήνει πολλά περιθώρια» στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να αναπνεύσει. «Οι τράπεζες δεν μας δίνουν κεφάλαια κίνησης, παίζουν διαρκώς εκ του ασφαλούς, ζητώντας υποθήκες επί υποθηκών. Ταυτόχρονα, σημαντικό πρόβλημα στις εργασίες μας σήμερα η μεγάλη καθυστέρηση εξυπηρέτησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην τοποθέτηση μηχανημάτων POS για συναλλαγές με κάρτα, με τις σχετικές προμήθειες από την πλευρά των τραπεζών να είναι ιδιαίτερα υψηλές. Το γεγονός αυτό είναι μια ακόμη τροχοπέδη στην ανάπτυξη των εργασιών μας, σε μία εποχή στην οποία η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται σε τεντωμένο σκοινί».