Ενδιαφέρουσες απόψεις και αναλύσεις για τη διαχείριση του Αστικού Πρασίνου, αλλά και για τη χρησιμότητα της δημιουργίας Μητρώου Δέντρων παρουσιάστηκαν κατά την ημερίδα που διοργάνωσαν την Τρίτη 28 Μαΐου στο παλαιό δημαρχείο Φιλοθέης, ο Δήμος και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης.
Ο δήμαρχος Χαράλαμπος Μπονάτσος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στάθηκε στη σημασία του αστικού πρασίνου ως αναπόσπαστο στοιχείο για την ποιότητα ζωής των δημοτών. Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία Μητρώου Δέντρων και πως αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του πρασίνου στην πόλη.
Από την πλευρά ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης Κωνσταντίνος Γιαβάσογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει ο Σύλλογος για την προστασία του περιβάλλοντος και στην πρωτοβουλία για την διοργάνωση της εκδήλωσης για το αστικό πράσινο δεδομένου ότι διαπιστώνονται πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις με επιπτώσεις και στην φυσιογνωμία της πόλης.
Στη συνέχεια η τέως δήμαρχος Φιλοθέης, ιδρυτικό μέλος και Ταμίας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης Ελένη Παναγιωτοπούλου, αναφέρθηκε στην ενεργή παρουσία του Συλλόγου από την ίδρυσή του και ότι ο Σύλλογος υποστηρίζει τον Δήμο σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον λόγο να λαμβάνουν οι εισηγητές της εκδήλωσης. Αρχικά η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, μίλησε για τη σημασία των δέντρων στις πόλεις τα οποία λειτουργούν ως ρυθμιστές του αστικού μικροκλίματος και των οικοσυστημάτων, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία της κατάρτισης Μητρώου Δέντρων στο Μιλάνο και την Αλεξανδρούπολη και πως αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τη δημοτική Αρχή να τηρεί το ιστορικό του κάθε δέντρου ώστε να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για τη συντήρησή του.
Ο Μανώλης Γλύτσης, περιβαλλοντολόγος ΜSc, Επιθεωρητής Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης ενός «Σχεδίου Διαχείρισης για το Αστικό Πράσινο του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού» το οποίο αφενός θα ορίζει τους γενικούς κανόνες και μεθόδους για τη βελτίωση και συντήρηση του πρασίνου και αφετέρου θα παρέχει ειδικές κατευθύνσεις για κάθε περιοχή και δρόμο του Δήμου, με απώτερο στόχο να αυξηθούν τα οφέλη προς τους κατοίκους και να ελαχιστοποιηθούν οι αναγκαίες επεμβάσεις και το κόστος συντήρησης.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το Σχέδιο Διαχείρισης θα μπορούσε να καλύψει το κενό που υπάρχει στις υφιστάμενες προδιαγραφές συντήρησης του πρασίνου, ώστε να βελτιωθούν οι ακολουθούμενες πρακτικές που συχνά είναι άστοχες και αμφισβητούνται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Παρόμοια Σχέδια διαθέτουν πολλές πόλεις του εξωτερικού, επομένως ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού θα μπορούσε να πρωτοπορήσει, δημιουργώντας παράδειγμα για τη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο Νίκος Θυμάκης, κηποτέχνης γεωπόνος MSc – Βαλκανικός Κήπος Κρουσσίων (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) αναφέρθηκε στη σημασία επιλογής του κατάλληλου δέντρου στην κατάλληλη θέση και σε παραδείγματα ανάδειξης του αστικού πρασίνου. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επιλογής ελληνικών ειδών για τις φυτεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως τις υφιστάμενες υποδομές (καλώδια, αγωγοί), τις απαιτήσεις για τη συντήρηση και διαχείριση, την εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τη σχέση του αστικού πρασίνου με τη βιοποικιλότητα και την υιοθέτηση της λογικής ενός ελληνικού κήπου σύμφωνα με το πικιωνικό παράδειγμα.
Η συζήτηση που αναπτύχθηκε μετά το τέλος των παρουσιάσεων με τις τοποθετήσεις και παρεμβάσεις κράτησε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι έθεσαν θέματα για την προστασία των χώρων πρασίνου όπως ο λόφος της Φιλοθέης, τις προκλήσεις που επιφέρουν οι αλλαγές στους πολεοδομικούς κανονισμούς με εντατικοποίηση της δόμησης και της αστικοποίησης της Φιλοθέης χωρίς σεβασμό στο υφιστάμενο πράσινο, στην ελαχιστοποίηση των απαιτήσεων για δημιουργία πρασίνου από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, στην ανεπιτυχή έως καταστροφική υλοποίηση των εργολαβιών κλαδέματος και στις δυνατότητες αλλαγής των προδιαγραφών, στο ρόλο του πρασίνου για την προστασία της βιοποικιλότητας, στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του ρέματος της Φιλοθέης, στην ανάγκη εξοικονόμησης υδατικών πόρων που απαιτούνται για το πότισμα υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης αναφέρθηκαν οι δράσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Φιλοθέης και οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Η εκδήλωση έκλεισε με την τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Κώστα Γιαβάσογλου, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες και επισήμανε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να προωθεί ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και ανέφερε ότι ο Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της ημερίδας.