Ήπιους τόνους κράτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένη Δημαρχία Πολιτών» Νίκος Κανελλάκης στην κριτική του για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η διοίκηση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού την κακοκαιρία «Ελπίς».
Ο δημοτικός σύμβουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ταλαιπωρία που βίωσαν οι πολίτες , υπογραμμίζοντας ότι παρά την ενημέρωση του Δήμου ότι ήταν πανέτοιμος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο «το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο».
Παράλληλα προτείνει μεταξύ άλλων την εκπόνηση σχεδίου δράσης από την Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών του Δήμου, ενώ τονίζει ότι «η προστασία του δημότη πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα μας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νίκου Κανελλάκη:
Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Αττική ανέδειξε για μία ακόμη φορά το σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της συνεργασίας της με το κεντρικό κράτος.
Η πρωτοφανής ταλαιπωρία των δημοτών μας (πολυήμερες διακοπές ρεύματος, αδυναμία μετακίνησης από την οικία τους, πτώσεις δέντρων) μας προβλημάτισε ιδιαίτερα.
Η ενημέρωση που υπήρχε από τη δημοτική αρχή ήταν ότι ο δήμος ήταν πανέτοιμος με το προσωπικό και τα μέσα που απαιτούνταν, έχοντας εξασφαλίσει την ποσότητα αλατιού που χρειαζόταν. Όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Πολλά δέντρα έπεσαν με αποτέλεσμα να κοπούν καλώδια της ΔΕΗ ενώ παράλληλα σχεδόν όλοι οι δρόμοι αποκλείστηκαν κάνοντας έτσι πολύ δύσκολο το έργο της αποκατάστασης των βλαβών από τη ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν αμφισβητείται η προσπάθεια της δημοτικής αρχής, αμφισβητείται όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση με σχέδιο. Επίσης, καλύτερη συνεργασία με το κεντρικό κράτος την περιφέρεια και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Προτείνουμε την εκπόνηση σχεδίου δράσης από την Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών του δήμου μας, στην οποία προτείνουμε να συμμετέχουν και άνθρωποι που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν την Πολιτική Προστασία στο δήμο μας με επιτυχία. Εκεί θα καταθέσουμε και τη δικιά μας πρόταση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει γρήγορα αντανακλαστικά. Τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση.
Το σχέδιο πρέπει να είναι πλήρες και άμεσα εφαρμόσιμο. Η πρόγνωση των όποιων κινδύνων πρέπει να συνοδεύεται από την άμεση λήψη των μέτρων πρόληψης τους και, φυσικά, από τον προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών για την αντιμετώπιση τους. Το προσωπικό, τα αναγκαία μέσα και μηχανήματα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα. Απαραίτητο είναι, επίσης, να ενισχύσουμε τη συνεργασία με όμορους δήμους και συνδέσμους δήμων, στους οποίους συμμετέχουμε.
Η προστασία του δημότη είναι και πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητά μας».