Στη διατήρηση κοινής στάσης στο θέμα της διάνοιξης της Λεωφόρου Κύμης, αποφάσισαν σε συνάντηση εργασίας που είχαν την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, οι δήμαρχοι Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου καθώς και οι νέοι δήμαρχοι Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης, και Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, στο δημαρχείο του Ηρακλείου.
Πρόκειται για τους Δήμους από τα όρια των οποίων προβλέπεται να περάσει η διαδρομή από το προβλεπόμενο εκ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έργο της διάνοιξης και επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης, το οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οδεύει προς υλοποίηση, βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση αβεβαιότητας, μετά την απένταξή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως ανέφεραν πληροφορίες στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Ν. Ταχιάος: «Γόρδιος δεσμός»
Για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης αναφέρθηκε ο υφυπουργός αρμόδιος σε θέματα Υποδομών Νίκος Ταχιάος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Επιβεβαιώνοντας τις επιπλοκές στην πορεία για την υλοποίησή του έργου, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έχουμε έναν γόρδιο δεσμό να λύσουμε. Είμαστε σε φάση αξιολόγησης του έργου. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα καλά νέα θα είναι η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της».
Μάλιστα, αυτό έγινε, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από την κυβέρνηση, επειδή το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) το 2021 με μηδενικές πιστώσεις και με όρο να βρει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Προκηρύχθηκε δηλαδή χωρίς να υπάρχουν πόροι, μετά από τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Άκτωρ – Ιntrakat το καλοκαίρι του 2022 και ως προϋπόθεση για την έναρξη του έργου τέθηκε η εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Εν τέλει από το Υπουργείο υπήρξε από τον Ιούλιο του 2023 η παραδοχή ότι το έργο απεντάχθηκε από το ΠΔΕ και μετακινήθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), διατηρώντας τις ίδιες δεσμεύσεις, αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης να παραμένει.
Αίτημα συνάντησης με τον νέο υπουργό
Με το υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι η διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης βρίσκεται ανάμεσα στα έργα προτεραιότητας της κυβέρνησης, οι τέσσερις δήμαρχοι συμφώνησαν να διατηρήσουν την κοινή τους στάση και την αμοιβαία υποστήριξη, έτσι ώστε, σε περίπτωση που προχωρήσει το έργο της διάνοιξης, να εξασφαλισθεί ότι ο τρόπος που θα γίνει δεν θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και τη λειτουργικότητα στις πόλεις, με το κοινό μέτωπο «να παραμένει στη γραμμή του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τους δημότες», όπως τονίστηκε.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα ζητήσουν από κοινού και εκ νέου συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να συζητήσουν τις εξελίξεις και τα τρέχοντα δεδομένα, αλλά και να καταθέσουν ξανά τα αιτήματά τους.
Κοινή δημαρχιακή παρέμβαση στο ΣτΕ
Στην περίπτωση του Ηρακλείου, ο Δήμος διεκδικεί η διάνοιξη της Λεωφ. Κύμης να γίνει με σκεπαστό το κομμάτι της νέας διαδρομής ώστε να αποφευχθεί η διχοτόμηση της πόλης σε ένα ακόμα σημείο (από το Ηράκλειο διέρχονται ήδη οι γραμμές του ΗΣΑΠ και η Αττική Οδός) και αντί ορύγματος να δημιουργηθεί επιφάνεια ελεύθερων χώρων, που θα αξιοποιηθούν για την δημιουργία πράσινου και αθλητικών υποδομών.
Επίσης, ο Δήμος έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της δημοπράτησης του έργου, για την οποία μάλιστα ορίστηκε πρόσφατα νέα δικάσιμος, στις 22 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, στη συνάντηση των δημάρχων συμφωνήθηκε οι υπόλοιποι τρεις Δήμοι να πραγματοποιήσουν παρέμβαση στην εκδίκαση.
«Χαίρομαι που η κοινή γραμμή των τεσσάρων Δήμων, οι οποίοι επηρεαζόμαστε από αυτή την υπόθεση, παραμένει σε ισχύ και δυναμώνει», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, μετά τη συνάντηση, για να προσθέσει: «Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στο τέλος με το έργο, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, ενωμένοι και να προασπίσουμε με κάθε δυνατό, θεσμικό και νομικό, μέσο τα συμφέροντα των δημοτών μας».
Η ταυτότητα του έργου
Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την καθημερινότητα του λεκανοπεδίου. Πρόκειται για δρόμο που εξυπηρετεί πολλές περιοχές της Αττικής.
Η σχεδιαζόμενη επέκταση προς την Εθνική Οδό αναμένεται να αποσυμφορήσει σημαντικά τους δρόμους των βορείων προαστίων, αλλά και την «μόνιμα» μποτιλιαρισμένη έξοδο της Αττικής Οδού προς την Εθνική Οδό.
Η επέκτασή της αποτέλεσε κομμάτι των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να διαχωρίσει και να το προκηρύξει ως αυτόνομο έργο. Μετά από σενάρια που περιλάμβαναν την κατασκευή του δρόμου μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ), ή την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο επικράτησε, τελικά, η απόφαση να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και δίχως τοποθέτηση διοδίων.
Η Λεωφ. Κύμης έχει μήκος 3,8 χιλιομέτρων και, εφόσον διανοιχθεί, θα καταλήγει στον κόμβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό, περιλαμβάνοντας δύο σήραγγες. Το συνολικό μήκος του έργου εκτιμάται σε 4,2 χλμ. μαζί με την προαίρεση που προβλέπει η σύμβαση.
Τα προς μελέτη
και κατασκευή έργα
Την ολοκλήρωση των έργων στον Α/Κ σύνδεσης της Λεωφόρου Κύμης με την Αττική Οδό.
Το έργο ανοικτής οδοποιίας από τον Ανισόπεδο Κόμβο σύνδεσης της Λ. Κύμης με την Αττική Οδό (νότιο στόμιο σήραγγας)
Τη σήραγγα υπόγειας διάνοιξης (ενδεικτικού μήκους 1,25 χλμ. περίπου).
Τη σήραγγα με τη μέθοδο εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover) μήκους 1,15 χλμ.
Τα έργα ανοικτής οδοποιίας μετά το πέρας του Cut & Cover.
Λοιπά συνοδά έργα, δηλαδή, συνδέσεις με τοπικά οδικά δίκτυα, ισόπεδων κόμβων, παράπλευρα οδικά δίκτυα, έργα διευθέτησης ρεμάτων, αποχέτευσης ομβρίων – αποστράγγισης, έργα σήμανσης, ασφάλισης κ.λπ.
Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις υπογείων τμημάτων (πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, εξαερισμού, ενδεχόμενων φρεατίων αερισμού, οδοφωτισμού, φωτεινής σηματοδότησης, υποδομής τηλεφωνοδότησης, κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων κ.λπ.).
Εργασίες πρασίνου.
Προσωρινές παραλλαγές οδών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων.