Η προστασία ενός ελεύθερου χώρου, συγκεκριμένα της κεντρικής πλατείας, από την επικείμενη κατασκευή πάρκινγκ, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τόμεα (ΣΔΙΤ), οδήγησε στη σύσταση της «Επιτροπής Κατοίκων Ηρακλείου για την Αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας». Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνάντησε τις κ.κ. Έλενα Γλαρέντζου και Ντόρα Χρύση, μέλη της Επιτροπής και μίλησε μαζί τους για το έναυσμα που οδήγησε σε μια τέτοια κίνηση και για τις μελλοντικές δράσεις της.
Σύμφωνα με την κ. Γλαρέντζου αιτία για τη σύσταση της επιτροπής υπήρξε η πολύχρονη υποβάθμιση της κεντρικής πλατείας. Αφορμή, ωστόσο, ήταν η επικείμενη κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ σε αυτήν, στο πλαίσιο έργων ανάπλασης των ηλεκτρικών σταθμών που προτίθεται να κάνει ο ΗΣΑΠ. Πρόκειται για έργο που βρίσκει τα μέλη της επιτροπής τελείως αντίθετα, καθώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οξύνει ακόμα περισσότερο το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. «Ξέρουμε ότι όπου έχει γίνει υπόγειο πάρκινγκ μέσα στον κεντρικό ιστό της πόλης έχει δημιουργήσει προβλήματα και δεν έχει λύσει», υποστηρίζουν οι συνομιλήτριές μας.
Μπορεί η έλλειψη χώρων στάθμευσης να αποτελεί «πληγή» για τους Ηρακλειώτες, δεν πιστεύουν όμως ότι το επικείμενο πάρκινγκ θα επουλώσει την «πληγή» αυτή. Ο λόγος; Το αντίτιμό που θα πρέπει να καταβάλλουν οι περίοικοι για μια θέση σε αυτό.
«Συνήθως είναι υψηλό και πολλοί δεν είναι διατεθειμένοι να το δώσουν. Δεν συμφέρει τους περίοικους να πληρώνουν με τον μήνα ή την εβδομάδα. Θα προτιμήσουν να κάνουν γύρους στην περιοχή μέχρι να βρουν κάποια ελεύθερη θέση έξω». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συνομιλητών μας, φαίνεται να ισχύει και τώρα που λειτουργεί ήδη ένα πάρκινγκ κοντά σ’ αυτό που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί. Πρόκειται για τον χώρο στάθμευσης (100 θέσεων) που υπάρχει κάτω από το δημαρχείο και, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης του, η πληρότητά του δεν ξεπερνά το 50%.
Από την άλλη, θεωρούν ότι το πάρκινγκ δεν θα γίνει για να εξυπηρετήσει τους Ηρακλειώτες αλλά τους κατοίκους όμορων δήμων, που θα έρχονται στην πλατεία προκειμένου να πάρουν το τρένο, με αποτέλεσμα το κυκλοφοριακό πρόβλημα γύρω από τον ηλεκτρικό να ενταθεί. «Το πάρκινγκ θα είναι 350 θέσεων, αλλά δεν θα έρχονται μόνο τόσα αμάξια, αλλά πολύ περισσότερα, αφού άλλα θα φεύγουν κι άλλα θα έρχονται καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Η φασαρία και το καυσαέριο από τα αυτοκίνητα θα είναι ανυπόφορα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, όπου έχει δημιουργηθεί πάρκινγκ, ανάλογα με τις θέσεις που προσφέρει, ο φόρτος από τα αμάξια μπορεί να δεκαπλασιαστεί». Ιδανικός χώρος για μια τέτοια κατασκευή, σύμφωνα με την κ. Γλαρέντζου, θα ήταν ο σταθμός στην Ειρήνη, αφού έχει εύκολη πρόσβαση και άπλετο χώρο.
Ενίσχυση πρασίνου
Πέρα από τη κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα μέλη της επιτροπής πιστεύουν ότι ένα τέτοιο έργο θα έχει ως αποτέλεσμα να περιορίσει το πράσινο που έχει απομείνει στην πλατεία. «Εάν κοπούν τα δέντρα, θα φυτευτούν θάμνοι, και όχι νέα δέντρα που χρειάζονται χώμα για να αναπτυχθούν οι ρίζες. Κάτι τέτοιο επίσης θα προϋπέθετε τη δημιουργία ειδικών μονώσεων για να μην περνά νερό μέσα στο πάρκινγκ, έργο που έχει υψηλό κόστος».
Η διαφύλαξη του πράσινου και η ενίσχυσή του, μετά από τις τελευταίες κοπές δέντρων μάλιστα, κρίνεται επιτακτική σύμφωνα με τις συνομιλήτριές μας. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2009, λίγο καιρό μετά τη σύσταση της επιτροπής, κόπηκαν δέντρα από ένα παρτέρι 15 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονταν μπροστά από μια καφετέρια, στην πλατεία. Τη θέση τους πήραν ζαρντινιέρες και κυβόλιθοι. Κατόπιν διαμαρτυριών από κατοίκους και μέλη της επιτροπής, έφυγαν οι κυβόλιθοι και στη θέση τους φυτεύθηκαν 3 δέντρα, 2 φίκοι μπένζαμιν, ένα πεύκο και 2 μικροί θάμνοι.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, η «Επιτροπή Κατοίκων Ηρακλείου για την Αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας», διοργάνωσε εκδήλωση στην Πλατεία, δίπλα στο παρτέρι που κόπηκαν τα δέντρα και οι θάμνοι. Η εκδήλωση αυτή περιλάμβανε την έκθεση φωτογραφιών του παρτεριού, που έδειχνε πώς ήταν ο χώρος πριν την κοπή των δέντρων και μετά την αποκατάσταση της ζημιάς από τον Δήμο. Τα μέλη της επιτροπής γνωστοποίησαν στους περαστικούς τις δράσεις τους, ενώ μαζεύτηκαν και δεκάδες υπογραφές για την μη κατασκευή του πάρκινγκ. Ανάλογη εκδήλωση έγινε και στις 15 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, τα κακώς κείμενα που λαμβάνουν χώρα στην πόλη δεν περιορίζονται μόνο στην πλατεία, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες γειτονιές του Δήμου. Η κ. Γλαρέντζου μάς δίνει μια εικόνα της κατάστασης: «Σε άλλο παρτέρι, στην ίδια πλατεία, έχει κοπεί μια μουριά. Και μια ακόμα που υπάρχει έχει αφεθεί να ξεραθεί, επειδή εμποδίζει τις τέντες της παρακείμενης καφετέριας. Στην γωνία Πρασίνου Λόφου και Πολυτεχνείου “αποκεφαλίστηκε” μια μεγάλη λεύκα. Στη Ζεφύρου, μεταξύ Αττικής και Αγίου Νεκταρίου, κόπηκαν 2 δέντρα. Και τέλος στο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στη γωνία Αγ. Νεκταρίου και Ιφιγενείας πρόσφατα κόπηκαν δέντρα».