Σε πλατεία Ελευθερίας – Παπαφλέσσα μετονομάστηκε η πλατεία γύρω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η τελετή μετονομασίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιουνίου, παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου Σταύρου Γεωργόπουλου, αλλά και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Μεσσηνίων Ηρακλείου Αττικής «Ο Παπαφλέσσας».
Κατά την ομιλία του, ο κ. Γεωργόπουλος σημείωσε ότι «με την πράξη μας αυτή επιθυμούμε να τιμήσουμε τον ηρωισμό αυτού του αγνού πατριώτη ο οποίος, με την έναρξη της Επανάστασης το 1821, έβγαλε το ράσο του αρχιμανδρίτη και ενδύθηκε τη στολή του πολεμιστή».
Επισημαίνοντας ότι «η δημοτική αρχή, συνεπής προς την παράδοση του έθνους απέναντι στην αξία της εθνικής ανεξαρτησίας, τιμά το ιερό όνομα της ελευθερίας και τον μεγάλο αγωνιστή για την πραγμάτωση της ελευθερίας των Ελλήνων Παπαφλέσσα», ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «με την πράξη της αυτή προτρέπει όλους τους συμπολίτες να αγωνισθούν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η πατρίδα μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σαμαράς. Δήλωσε ότι «στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας, χαίρομαι που παρευρίσκομαι σε τέτοιες εκδηλώσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την εθνική συνείδηση».
Χαιρετισμό απεύθυνε, επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Δημήτρης Λυμπερόπουλος, ενώ τον πανηγυρικό εκφώνησε ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Μάνεσης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Μετά τη λήξη της τελετής τα μέλη του χορευτικού ομίλου «Λεύκιππος», της Καλαμάτας, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τον τόπο τους.
Μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Άρεως Μεσσηνίας Γιώργος Κανελλόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Νόρα Κατέχη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Παπουτσής, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκη Σαριγιαννίδου και ο πρόεδρος της ΚΕΑΕΔΗΑ Γιάννης Γκίκας. Επίσης, παρέστησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Στάθης Παπουτσής και Μαρία Ιγγλέση, η εκπρόσωπος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Μαίρη Ζούνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Βορείων Προαστίων Βασίλης Νασόπουλος και φυσικά πλήθος κόσμου.
Αρετή Κοτσολάκου