Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου παρουσιάζουν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ την εφεύρεσή τους
για την κατασκευή των πρώτων κατοικιών στον μακρινό κόκκινο πλανήτη.
Ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής μεγιστάνας, εφευρέτης και μηχανικός Έλον Μασκ, ιδρυτής των εταιρειών Space X και Tesla, εταιρειών που, σύμφωνα με εκτίμηση του ιδίου παράγουν «διαστημικό πολιτισμό» σε συνέντευξή του την Δευτέρα εξέφρασε την πεποίθηση πως στο μέλλον «η αποίκηση του Άρη θα σώσει το ανθρώπινο είδος από την εξαφάνιση», εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο μια παγκόσμιας σύγκρουσης.
Ο σοφός λαός από την πλευρά του λέει πως «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν» και αυτό φαίνεται πως ήταν η σκέψη μιας ομάδας νεαρών μαθητών από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής που με το νεανικό, κοφτερό μυαλό τους και πολύ σκληρή δουλειά, έδειξαν έναν πρώτο δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο λόγος για τους Άγγελο Ζάγκλη, Βασίλη Καραμπέκιο, Βαγγέλη Κολυμπίρη, Δημήτρη Κυλίτη, Κωνσταντίνο Παναγόπουλο και Κωνσταντίνο Παντίδο ή αλλιώς «Crazy Builders» που με την κατασκευή τους «Thera» κατέκτησαν την 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής που διεξήχθη στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, παίρνοντας την διάκριση ανάμεσα σε περίπου 300 συμμετέχοντες.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνάντησε τους μικρούς επιστήμονες, τους δασκάλους και τους γονείς τους και συνομίλησε μαζί τους για την ιδέα τους, την επιτυχία στον διαγωνισμό, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια που, ομολογουμένως, ήταν ενδιαφέροντα και συγκινητικά.
«Μας άρεσε από την αρχή η ιδέα να φτιάξουμε την πρώτη κατοικία στον Άρη από ρεγκόλιθο, που είναι το βασικό δομικό υλικό του πλανήτη. Ψάξαμε πολύ στο ίντερνετ και είδαμε βίντεο για τον Άρη και τι πρέπει να γίνει για να κατοικήσει ο άνθρωπος εκεί και σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν μηχανισμό για να φτιάχνουμε τα τούβλα από ρεγκόλιθο για τα σπίτια που θα χτιστούν. Δουλέψαμε πολλές ώρες όλοι μαζι, γίναμε ομάδα και το παρουσιάσαμε στον διαγωνισμό», λέει ο Βασιλης.
Από το Ηράκλειο του 2018 στον Άρη του 2039
Η ιδέα τους ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη. Το σενάριο είχε ως εξής: «Όλα ξεκίνησαν το 2011 όταν η NASA έστειλε στον Άρη το ρομποτικό όχημα Curiocity για να εξερευνήσει τον πλανήτη και να συλλέξει στοιχεία από το έδαφος και την επιφάνειά του. Χρόνια αναλύσεων των στοιχείων στα εργαστήρια στην Γη συν την αποστολή πιο σύγχρονων ρομποτικών οχημάτων στον Άρη για ακόμα πληρέστερη συλλογή στοιχείων του πλανήτη οδήγησαν του επιστήμονες στην απόφαση ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να γίνει κατοικήσιμος μετά από πολλά χρόνια. Βασικός στόχος ήταν να βρεθεί ο τρόπος για την ασφαλή παραμονή και διαμονή επιστημόνων στην επιφάνεια του πλανήτη. Έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα Thera City One, που είναι σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα. Στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή στον κόκκινο πλανήτη κατοικίας της πρώτης ομάδας 7 επιστημόνων που πρόκειται να σταλεί εκεί. Η επιστημονική ομάδα θα προετοιμάσει όλες τις κατοικίες για τις επόμενες επανδρωμένες αποστολές»
Το σενάριο είναι τοποθετημένο στο όχι και τόσο μακρινό πια 2039 και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει προς τα παιδιά είναι αν σκέφτονται πραγματικά τον εποικισμό στον Άρη. Η απάντησή τους, αφοπλιστική: «Όχι. Η Γη είναι πολύ ωραίος πλανήτης και δεν μου αρέσει να την αφήσω», λέει ο Άγγελος. Παρ’ όλα αυτά, ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του όταν μιλάει για την μεγάλη διάκριση στον διαγωνισμό. «Ήταν πολύ ωραίο να παίρνεις μέρος και να κερδίζεις, αλλά εμείς δεν είχαμε αυτό στο μυαλό μας. Όσο περνούσαν οι αξιολογήσεις και βλέπαμε ότι προχωράμε ήταν πολύ όμορφο. Στο τέλος όλοι πανηγύριζαν. Είχαν έρθει και πολλοί συμμαθητές μας και μας χειροκροτούσαν. Ήταν πολύ όμορφο».
Παρ’ όλα αυτά, η διάκριση δεν ήρθε εύκολα. Όπως παραδέχονται όλοι, χρειάστηκαν πολλές ώρες προσπάθειας, σκληρής δουλειάς να βρει ο καθένας τον ρόλο του και αρκετή κούραση μέχρι να φτάσουν στο αποτέλεσμα που επιθυμούσαν.
«Τις τελευταίες εβδομάδες δουλεύαμε περίπου 10 ώρες την εβδομάδα για να γίνουν όλα όπως τα θέλαμε. Ήμασταν μια ομάδα, ο ένας για τον άλλο», συμπληρώνει ο Δημήτρης.
Δάσκαλος – προπονητής
Η… διαστημική τους περιπέτεια δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί αν δεν είχαν πρωτίστως την στήριξη των γονέων τους, αλλά και του δασκάλου πληροφορικής, Μανόλη Οικονομάκη, ο οποίος ανέλαβε χρέη… προπονητή στην ομάδα.
«Το ταξίδι ξεκίνησε περίπου στα μέσα του Νοέμβρη. Μετά την επιλογή των παιδιών το πρώτο μας μέλημα ήταν η ιδέα που θα κατεβάζαμε στον διαγωνισμό. Μας βοήθησε πάρα πολύ ο φυσικός μας ο Νίκος Μπούκος που είπε την ιδέα του ρεγκόλιθου. Πατήσαμε σε αυτή την ιδέα, μάθαμε και μεγάλοι και μικροί τι σημαίνει, το επόμενο βήμα ήταν να σχεδιάσουμε την μακέτα, να φτιάξουμε του μηχανισμούς, να μοιράσουμε ρόλους και αρμοδιότητες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες δυνατότητες που έδειχναν στην πορεία της προετοιμασίας. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, δούλεψαν σκληρά σαν μια γροθιά και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος από την όλη διαδικασία», αναφέρει ο κ. Οικονομάκης.
Για τον δάσκαλο, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση να βλέπει τους μαθητές του να πετυχαίνουν στόχου και να κερδίζουν εμπειρίες, πέρα από την όποια διάκριση σε έναν διαγωνισμό.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά μπήκαν σε μια διαδικασία, όπου έπρεπε να δουλέψουν ομαδικά, να καλλιεργήσουν το πνεύμα της συνεργασίας, να υποστηρίξει ο ένας τον άλλο, να μοχθήσουν και να εργαστούν για ένα κοινό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν δεν ερχόταν η διάκριση, πιστεύω ότι αυτή είναι μια εμπειρία που θα τους ακολουθεί και θα τους βοηθήσει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και στην μετέπειτα ζωή τους. Αυτές οι εμπειρίες είναι οι πιο σημαντικές. Και, βεβαίως, οι διακρίσεις τους βοηθούν να λειτουργήσουν ως ένα παράδειγμα για τους επόμενους που ακολουθούν. Για έναν δάσκαλο είναι πολύ σημαντικό. Ήδη ο πήχης είναι ψηλά και έχουμε ευθύνη να δώσουμε ανάλογη συνέχεια».
Με τη βοήθεια του Συλλόγου
Η ρομποτική ξεκίνησε με πρωτοβουλια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου ως εξωσχολική δραστηριότητα. Οι γονείς, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στον τομέα της Πληροφορικής είδαν ότι τα παιδιά επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα και συνεισέφεραν ο καθένας με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στο να τα καθοδηγήσουν. Σημαντική ήταν η υποστήριξη που έδωσαν με την αγορά των δυο πρώτων σετ ρομποτικής με τουβλάκια Lego, που αποτελούν και το βασικό πυρήνα του διαγωνισμού, ενώ σύντομα ήρθε και μια χορηγία ενός ακόμα πακέτου υπό την προϋπόθεση ότι τα παιδιά θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
Η διαδικασία που ακολούθησε ήταν έντονη για όλους, από την επιλογή της αρχικής ομάδας που θα εκπροσωπούσε το σχολείο, η εξοικείωση τους με κατασκευές, η διοχέτευση των γνώσεων περί προγραμματισμού, καθώς και οι βασικές οδηγίες για την παρουσίαση του τελικού πρότζεκτ, το οποίο αποτέλεσε και το πιο σημαντικό στοιχείο που οδήγησε στην επιτυχία.
Σε όλο αυτό το διάστημα, τα παιδιά έδειξαν στοιχεία που εντυπωσίασαν, όπως ωριμότητα, προσήλωση στο στόχο, εφευρετικότητα, προσαρμοστικότητα, συνεργασία και, τέλος, άψογη παρουσίαση.
Το πόσο πολύ έχουν επηρεαστεί θετικά τα παιδιά από αυτή την διαδικασία, φαίνεται από την ωριμότητα που αντιμετωπίζουν την επιτυχία. Μπορεί σήμερα να είναι οι «ήρωες» του σχολείου, αλλά παραμένουν προσγειωμένοι, απολαμβάνουν την χαρά της επιτυχίας, αλλά στέλνουν το μήνυμα και στα μικρότερα αδέρφια τους που ακολουθούν, καθώς επίσης και στους άλλους συμμαθητές τους που καμαρώνουν μαζί τους για την επιτυχία τους. «Αυτό που θα τους συμβουλεύαμε είναι να μην τα παρατούν ποτέ. Να τα δίνουν όλα, να είναι μια γροθιά και κανένα τίποτα δεν είναι αδύνατο», απαντούν με μια φωνή.
Ακόμα και το να κατοικήσουμε στο φεγγάρι; «Ακόμα και αυτό. Αρκεί να το θέλουν και να το παλέψουν».
Συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο
Η επιτυχία των παιδιών έφτασε μέχρι και το Δημαρχείο, με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, Νίκο Μπάμπαλο, να επισκέπτεται το 3ο Δημοτικό για να γνωρίσει την ομάδα των νικητών και να δώσει τα συγχαρητήριά του στα παιδιά: «Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους μικρούς Ηρακλειώτες που διακρίθηκαν χάρη στην διάθεση για γνώση, στην ομαδικότητα, στο πνεύμα συνεργασίας, αποδεικνύοντας ότι η πόλη γεννά μυαλά, γεννά ελπίδα. Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος και η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό όλων των παιδιών της πόλης για να τα βοηθά να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να χτίσουν ένα λαμπρότερο μέλλον».
Ο δήμαρχος υποσχέθηκε στα παιδιά πως σύντομα ο Δήμος θα διοργανώσει ένα eventγια να μπορέσουν να συστήσουν την δημιουργία τους και στα υπόλοιπα σχολεία του Ηρακλείου.
Οι ίδιοι, ωστόσο, παραμένουν παιδιά, απολαμβάνουν τη χαρά της επιτυχίας, κοκκινίζουν όταν τους λένε ότι πλέον έχουν περισσότερες κατακτήσεις στα κορίτσια, και δεν σκέφτονται το μέλλον τους προς το παρόν να στρέφεται επαγγελματικά προς αυτήν την κατεύθυνση. «Είναι νωρίς για να τα σκεφτούμε. Δεν ξέρω αν θα ασχοληθώ με τη ρομποτική στο μέλλον», λέει ο Άγγελος.
Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύτηκαν ότι θα βρίσκονται κοντά στους συμμαθητές τους που θα δοκιμάσουν την επόμενη χρονιά και δηλώνουν πρόθυμοι να τους βοηθήσουν να πετύχουν κι αυτοί με τη σειρά τους τους στόχους τους.