Σημαντικές εκδηλώσεις με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου» διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, στις 15 Απριλίου η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, αποτελώντας σημείο αναφοράς τόσο για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου.
Στόχος των εκδηλώσεων ήταν να έρθουν οι μαθητές πιο κοντά στο βιβλίο και την ανάγνωση γενικότερα. Να εξοικειωθούν με τη Λογοτεχνία, να την προσλάβουν ως πηγή ευχαρίστησης, γνώσης και εσωτερικής εμπειρίας. Να γνωρίσουν τους δημιουργούς και να έλθουν σε επαφή με τη διαδικασία της δημιουργίας.
Παρών στην εκδήλωση, απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό ήταν και ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος τόνισε στους μικρούς ακροατές την ανάγκη εξοικείωσής τους με τα βιβλία αλλά και το μεγάλο όφελος που οι ίδιοι μπορούν να αποκομίσουν από αυτή τη σχέση. Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης Βασίλειος Σπηλιόπουλος, η πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς Ναννίνα Σακκά (η Άννα του αλφαβηταρίου της Α΄ Δημοτικού – Ι. Κ. Γιαννέλη, Γ. Σακκά, Αλφαβητάριο. ΟΕΣΒ, Αθήνα 1955) και ο πρόεδρος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Βαγγέλης Ηλιόπουλος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν έξι συγγραφείς και μία εικονογράφος που συμμετείχαν ενεργά με τα βιβλία τους ως εξής: Μουρίκη Κατερίνα «Μια φορά κι ένα …φτερό», Καραβά Ζαχαρούλα «Η Πεντάμορφη της Αιγύπτου», Ηλιόπουλος Βαγγέλης «Μίλα μη φοβάσαι», Τσιάλτα Ελένη «Η ροδιά και ο χιονάνθρωπος», Πατεράκη Γιολάντα – Σώλου Τέτη «Ο κύριος όνειρος και η ροζ ομπρέλα, παραμύθια όλο τρέλα», Ροδοπούλου Σούλα «Ένα βιβλίο, μια ιστορία που άλλαξε πολλά». Παράλληλα την ίδια μέρα επισκέφθηκαν όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, 14 εκπρόσωποι του παιδικού βιβλίου και ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές και μίλησαν μαζί τους για το παιδικό βιβλίο.
Οι συγγραφείς και εικονογράφοι αυτοί είναι: Αλεξοπούλου Φραντζέσκα, Αντωνάκης Γιώργος, Βακάλη Φιλομήλα, Δαρδάλη Άννα, Δενεζάκη Λιάνα, Μαντέλου Ελένη, Μαστρομιχαλάκη Αγγελική, Μπαλινάκου Άντα, Παναγιωτοπούλου Λίτσα, Πατεράκη Ελένη, Πετρίδου Χρυσούλα, Σακκά Ναννίνα, Τζόκα – Ζήση Φρειδερίκη, Χατζηνικολάου Ντίνα.
Κοινή συνισταμένη στις ομιλίες των προαναφερθέντων ήταν η ανάγκη επαφής των μικρών μαθητών με το μαγικό κόσμο του βιβλίου και οι νέοι ορίζοντες που αυτό ανοίγει στα παιδιά συντροφεύοντας τα σαν συνοδοιπόρος στην υπόλοιπη ζωή τους. Οι μαθητές είχαν ενεργό ρόλο στις εκδηλώσεις αυτές, καθώς μοιράστηκαν με τους συγγραφείς τις απορίες τους, τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, κατανοώντας ότι το βιβλίο είναι ο πιο πιστός φίλος μέσα από το οποίο το παιδί βρίσκει τρόπους να μάθει και να ψυχαγωγηθεί.
Σαν όλους τους φίλους όμως χρειάζεται και αυτό σωστή επιλογή, γιατί οι επιδράσεις που ασκεί επάνω στο παιδί είναι μεγάλες. Η σωστή επιλογή του παιδικού βιβλίου αποτελεί σοβαρή υπόθεση και ευθύνη για τους γονείς αλλά και όσους ασχολούνται με τα παιδιά και τα βιβλία.