Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου διοργάνωσε εκδηλώσεις και επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία του Ηρακλείου.
14ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου: Σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου, το 14ο Δημοτικό Σχολείο φιλοξένησε την Πέμπτη 15 Απριλίου την συγγραφέα παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων Φρειδερίκη Τζόκα – Ζήση. Η συγγραφέας συζήτησε με τους μαθητές της Δ΄ τάξης, κάνοντας και μια σύντομη παρουσίαση των βιβλίων της. Το ενδιαφέρον των παιδιών και η δημιουργική συμμετοχή τους εντυπωσίασαν. Διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Ζευγάρια της Μυθολογίας» και ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ήταν μια επίσκεψη που έφερε κοντά τους μαθητές με μια συγγραφέα και κέντρισε το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν πιο συστηματικά με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, κατανοώντας την αξία τους.
9o & 10o Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου: Οι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας Άννα Δαρδάλη και Γιώργος Αντωνάκης επισκέφθηκαν τους μαθητές των 9ου & 10ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου. Η κ. Άννα Δαρδάλη για τρεις διδακτικές ώρες μίλησε με τους μαθητές των τριών τμημάτων της Β΄ τάξης. Τα παιδιά είχαν διαβάσει και συζητήσει με τις δασκάλες τους το βιβλίο της συγγραφέως: «Η Γούπη στην Ακρόπολη» και είχαν ακούσει το CD που το συνοδεύει. Έτσι, συζήτησαν με τη συγγραφέα τις ερωτήσεις και τις απορίες που είχαν ετοιμάσει με τις δασκάλες τους, σχετικά με το επάγγελμα της συγγραφέως, τα ενδιαφέροντά της αλλά και το βιβλίο που είχαν επεξεργαστεί.
Από τις απαντήσεις, που πήραν έμειναν ενθουσιασμένα. Η κ. Δαρδάλη ήταν φιλική, πρόσχαρη και κέρδισε τα παιδιά με το χαμόγελό της. O συγγραφέας Γιώργος Αντωνάκης συζήτησε με τους μαθητές της Δ΄ τάξης και των δύο σχολείων, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν στη δραματοποίηση των βιβλίων του: «Ο κύριος πεισματάρης» και «Ο κύριος ατσαλάκωτος». Με αυτό το βιωματικό τρόπο ο συγγραφέας κατάφερε να περάσει στους μαθητές μηνύματα ανθρωπιάς, αγάπης και φιλίας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από αυτή την επαφή και έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για τα βιβλία.
Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, δήλωσαν ότι η επικοινωνία των μαθητών με κάποιον συγγραφέα είναι μια δραστηριότητα που ανοίγει τους ορίζοντες των μαθητών και καλλιεργεί την αγάπη τους για το καλό λογοτεχνικό βιβλίο, με την προτροπή να συνεχιστεί και στο μέλλον η συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη για τέτοιες εποικοδομητικές εκδηλώσεις.
Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Μάνεση: Προσκεκλημένη στις εορταστικές εκδηλώσεις των εκπαιδευτηρίων για την ήταν η εικονογράφος Ελένη Πατεράκη. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν και να έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο και σε όλη τη διαδικασία, από τη συγγραφή μέχρι την έκδοση του. Αυτής της διαδικασίας σημαντικό μέρος αποτελεί η εικονογράφηση, για την οποία μίλησε στους μαθητές η κ. Πατεράκη. Ακόμα, τους έδειξε ένα μέρος από τη δουλειά της, δηλαδή εικόνες από παραμύθια τα οποία έχει εικονογραφήσει, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες για την κάθε μία. Τέλος δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να λύσουν πολλές απορίες που είχαν σχετικά με την εικονογράφηση των βιβλίων.
Την επόμενη μέρα με την ευκαιρία της εκδήλωσης διαβάστηκε στα παιδιά το παραμύθι: «Η κακιά κατσίκα και τα εφτά λυκάκια» και τα παιδιά σε ρόλο εικονογράφου έφτιαξαν, με τη σειρά τους, πολύ ωραίες ζωγραφιές. =
Οι δάσκαλοι/ες,
Γκολιομύτη Εύα
Δημοσθένους Μαρίνα
Κωνσταντινίδης Μάριος