Μυστικά και συμβουλές για την πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων που φέρνει στη χώρα μας το νέο ΕΣΠΑ (Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2020) αποκαλύφθηκαν στην επιτυχημένη σχετική ημερίδα που διοργάνωσε στο Δημαρχείο της πόλης ο Δήμος Ηρακλείου. Στις παρουσιάσεις των ειδικών επιστημονικών συνεργατών υπουργείων και φορέων, που καλούνται να διαχειριστούν το νέο χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλύθηκαν διεξοδικά οι στόχοι, οι κατευθύνσεις και οι τρόποι εκμετάλλευσης του Προγράμματος, εξάγοντας συμπεράσματα που αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για κάθε δήμο και δημοτική αρχή που θέλουν να διεκδικήσουν έργα για τις πόλεις τους.
Βασικό μήνυμα: το νέο ΕΣΠΑ αλλάζει και σε φιλοσοφία και σε στόχευση χρηματοδότησης. Έργα που στηρίζονταν από το μέχρι τώρα πακέτο δεν είναι επιλέξιμα στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη αιρετοί, υπάλληλοι, όλοι όσοι εμπλέκονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ΕΣΠΑ, να επιμορφωθούν για να νέα δεδομένα, πόσω μάλλον όταν οι επιδόσεις της χώρας μας στην απορρόφηση του Προγράμματος που τελειώνει, δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, όπως απέδειξαν με τα στοιχεία που παρέθεσαν στην ημερίδα οι ειδικοί.
Ο Δήμος Ηρακλείου έκανε την αρχή. Πρωτοπόρος, ανοίγει τον φάκελο «νέο ΕΣΠΑ», σε ένα forum συζήτησης το οποίο, όπως εξήγγειλε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Μπάμπαλος, θα είναι διαρκές για την ενημέρωση όχι μόνο των υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και όλων των δήμων της Αττικής.
Τι προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ
Πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ περιμένουν να χορηγηθούν στις ανάλογες προτάσεις, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που, όπως ομολογούν όλοι, ούτε σεντ δεν πρέπει να πάει χαμένο. Ένδεκα είναι αυτές οι νέες δράσεις που στηρίζονται μέσα από τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Αυτές είναι:
1. Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.
2. Ενίσχυση της πρόσβασης και χρήσης και ποιότητας των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.
3. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα (για το ΕΓΤΑΑ), και της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών (για το ΕΤΘΑ).
4. Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλού εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς.
5. Προώθηση της προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές, της πρόληψης και της διαχείρισης του κινδύνου.
6. Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων.
7. Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών.
8. Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων.
9. Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας.
10. Επένδυση στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και στη δια βίου μάθηση.
11. Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.